IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HEROJ „srpskog svijeta“ nakon brutalnog razbijanja građanskih protesta na Cetinju- Petar Knežević: Brani se da snimci nijesu autentični… (foto, video)

Jedan od komandanata policijskog nasilja nad građankama i građanima na Cetinju 5. septembra prošle godine juče dao izjavu u Specijalnom tužilaštvu…

PODGORICA: Crna Gora. Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 05. 05. 2022… 09: 28… HEROJ „srpskog svijeta“ nakon brutalnog razbijanja građanskih protesta na Cetinju- Petar Knežević: Brani se da snimci nijesu autentični… (foto, video)

Petar Knežević danas će dati izjavu i Unutrašnjoj kontroli Ministarstva unutrašnjih poslova, a u Upravi policije, kako nam je nezvanično rečeno, odluku o njegovom budućem statusu u policijskoj organizaciji donijeće nakon izjašnjenja kolega iz MUP- a, odnosno stava koji u ovom predmetu zauzme tužilaštvo…

Komandir jedne od jedinica u Protivterorističkoj jedinici, heroj „srpskog svijeta“ nakon brutalnog razbijanja građanskih protesta na Cetinju 5. septembra prošle godine, Petar Knežević, koji je u planiranju policijske akcije u Prijestonici, kako svjedoče audio zapisi nepoznatog autora, sarađivao sa kriminalcima iz više crnogorskih gradova, juče je dao izjavu u Specijalnom tužilaštvu i negirao autentičnost i istinitost po njega kompromitujućih snimaka, uz tvrdnju da su montirani.

Njegov advokat Dražen Medojević rekao je Pobjedi da je Knežević izjavu dao u svojstvu građanina.

Poziva se na član 156 ZKP

– Rekao je da snimak nije autentičan, istinit i da je montiran kako bi on bio diskreditovan i kompromitovan kao pripadnik Protivterorističke jedinice. Kazao je i da je akcija na Cetinju sprovedena u skladu sa zakonom i da je ponosan na nju, kao i da je izvedena u koordinaciji sa zaposlenima u Upravi policije– istakao je za naše novine Medojević.

Objašnjava da sada čekaju izjašnjenje tužilaštva da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka ili se, možda, radi o nekom drugom djelu.

Specijalno tužilaštvo, prema riječima Medojevića, preuzelo je predmet, „vjerovatno, jer su cijenili da je iz domena organizovanog kriminala“.

– Ne vidim nijednu varijantu, na osnovu ovoga, da se može pokrenuti bilo kakav krivični postupak protiv Petra Kneževića. Ovakav audio snimak ne može se koristiti kao dokaz u bilo kojoj varijanti kako predviđa Zakon o krivičnom postupku, a pri ovakvom izjašnjenju Kneževića– kategoričan je Medojević.

Njegovo tumačenje člana 156 ZKP-a je da ako se neko snima, a za to nije dao odobrenje i ne potvrdi da je snimak istinit i autentičan, on se ne može koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

– Pogotovo se ne može koristiti montirani snimak. Ni u jednoj varijanti ne vidim nijedno biće krivičnog djela u radnjama Kneževića – izričit je Medojević.

On je Pobjedi potvrdio da će Knežević izjavu danas dati i Unutrašnjoj kontroli Ministarstva unutrašnjih poslova.

U Upravi policije Pobjedi je nezvanično rečeno da će odluku o budućem statusu Petra Kneževića u policijskoj organizaciji donijeti nakon izjašnjenja kolega iz MUP-a, odnosno stava koji u ovom predmetu zauzme tužilaštvo.

Prethodna vlast, brutalnim policijskim nasiljem razbila je 5. septembra, prošle godine, građanske proteste na Cetinju organizovane kao otpor odluci Vlade da sprovede naloge vlasti iz Beograda i Crkve Srbije da mitropolit ove vjerske organizacije Joanikije Mićović mora biti ustoličen u Cetinjskom manastiru tog jutra.

Napad na građanke i građane…

Pisali smo da je tadašnji premijer Zdravko Krivokapić komandu akcijom na Cetinju predao pomoćniku direktora Uprave policije Milošu Rakonjcu i pripadniku PTJ Petru Kneževiću, koji su pred premijera i njegove ljude stigli sa pripremljenim planom, a nakon što su Krivokapića, oko dva sata iza ponoći 5. septembra, posjetili u Vladi lideri prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i saopštili mu da oni imaju pouzdane ljude u policiji, spremne da obave nalog Beograda.

Čitaj još:   DARKO IZDRŽI: OTKAZALI PLUĆA I BUBREZI, ŽIVOT VISI O KONCU: Ljekari se bore za pjevača...

Plan je bio brutalno razbijanje građanskih protesta i nikada i niđe ranije viđeno – „helikoptersko“ ustoličenje Mićovića, koji je, u pratnji patrijarha srpskog Porfirija Perića, na Cetinje transportovan helikopterom Vojske Crne Gore.

Pobjeda je mjesecima upozoravala da su u pripremu ustoličenja Mićovića bili uključeni kriminalci, kao i brojne ekstremističke skupine okupljene oko prosrpskih udruženja, ali su zvaničnici, uglavnom, ćutali na to da bi prije nekoliko dana bili objelodanjeni audio zapisi na kojima se čuje Petar Knežević i koji nedvosmisleno potvrđuju naše informacije.

Nepoznati pošiljalac, u subotu 30. aprila, dostavio je elektronskom poštom, građanskim aktivistima Svetlani Pajović-Musić i Aleksandru Saši Zekoviću tri audio zapisa, a osim što svjedoče o saradnji policije sa kriminalcima, na jednom od njih Knežević građanke i građane okupljene na protestima na Cetinju naziva bagrom.

Dvoje građanskih aktivista materijale je iste večeri dostavilo tužilaštvu koje je odmah reagovalo i već sjutradan je formiran predmet.

Sadržaj audio zapisa izazvao je burnu reakciju javnosti, a prosrpski politički blok žestoko je stao u odbranu Kneževića.

Pridružila im se juče i Crkva Srbije, odnosno protojerej Nikola Pejović koji je saopštio da Petar Knežević i njegove kolege zaslužuju svako poštovanje i respekt, te da „ko je god doprinio da se čin ustoličenja mitropolita Joanikija obavi na Cetinju je istinski patriota, dobroželatelj i dobročinitelj Crne Gore“.

Novi crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je u vrijeme cetinjskih događaja bio potpredsjednik Vlade (a čiji ulazak u Vladu je, takođe, verifikovala Crkva Srbije) i koji je bio koordinator službi bezbjednosti, u utorak je ponovio da je akcija na Cetinju bila uspješna i ocijenio da snimci koji su se pojavili nijesu nešto čime „ozbiljna država treba da se bavi“?!

Iskazao je i bojazan da je namjera da ova afera „prekrije“ onu sa bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom.

Član Predsjedništva Socijaldemokrata Marko Rakočević juče je na Tviteru reagovao na izjave Petra Kneževića i Dritana Abazovića uz konstataciju da „čega se pametan stidi, time se Abazović i Knežević ponose“.

– Knežević je, baš kao i njegov šef Abazović, ponosan na sramnu akciju usljed koje su građani na Cetinju, bez ikakvog povoda, trovani šok bombama i suzavcem. Možda je realno za očekivati da, nakon svega, bude i unaprijeđen– napisao je Rakočević. K. KRSMANOVIĆ

Pajović- Musić i Zeković traže poligrafsko testiranje…

Građanski aktivisti Svetlana Pajović-Musić i Aleksandar Saša Zeković saopštili su juče da bi Petra Kneževića trebalo podvrgnuti poligrafskom ispitivanju.

– Pozivamo ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina da pozovu policijskog službenika Kneževića da se podvrgne poligrafskom testiranju. Važno je da se poligraf za službenike Uprave policije koristi onda kada postoji sumnja da je navodno izvršeno krivično djelo u vezi sa vršenjem službene dužnosti– istakli su oni.

Dodali su da je poligraf pouzdana metoda detektovanja laži i korisna za dalja policijska razjašnjavanja i istraživanja.

Čitaj još:   POSEBNO IZNENAĐENJE: Ulazi prava bomba, vrela je i svima će pomrsiti konce...

– Bilo bi korisno, zbog interesa javnosti, da tom ispitivanju prisustvuju i predstavnici drugih tijela za nadzor policije – institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Savjeta za građansku kontrolu rada policije kako bi se dodatno osnažio kredibilitet sprovedenih radnji, jer su opštepoznate ocjene o nedovoljnoj autonomnosti, profesionalnosti i kapacitetima unutrašnje kontrole policije – saopštili su oni.

Objasnili su da je važno da se u ovoj situaciji sprovedu odredbe iz novog Zakona o unutrašnjim poslovima na kojoj su, kako su naglasili, upravo insistirale nove vlasti.

– Član 120. Zakona je primjenjiv u ovoj situaciji, jer se policijski službenik na osnovu snimaka dovodi u navodnu vezu sa određenim kriminalnim strukturama pa je zato na okolnosti rada i obavljanja konkretnog policijskog posla neophodno da se podvrgne poligrafskom testiranju – zaključili su Pajović-Musić i Zeković.

Grupa građana Cetinja: Nama Belveder, vama Jaonikije…

Grupa građana Cetinja poručila je juče da „najnoviji snimci koje su crnogorski građanski aktivisti dobili svjedoče o zločinačkoj akciji u kojoj su učestvovali predstavnici Krivokapić-Abazovićevoga bezbjednosnog sektora i razne kriminalne grupe koje su zarad obezbjeđivanja sramotnoga nasilnog ustoličenja Jovana Nedostojnoga bile spremne prosuti i krv mirno okupljenih“.

Ti snimci, ističu oni, svjedoče da je komandni policijski tim u Crnoj Gori bio stavljen na raspolaganje državi Srbiji i Crkvi Srbije, kao i kriminalnim strukturama, a sve u cilju realizacije plana da se po svaku cijenu ustoličenje obavi.

Nećemo zaboraviti da je za sve to vrijeme današnji premijer Abazović bio koordinator svih bezbjednosnih službi, a njegov današnji ministar policije Filip Adžić bio njegov savjetnik. Njihova servilnost velikosrpskim strukturama u Crnoj Gori i prikrivanje činjenice da je država akciju obezbjeđivanja ustoličenja i torturu nad građanima vršila u saradnji s kriminalcima prije ili kasnije rezultiraće sudskim procesom u kojem neće moći izbjeći odgovornost – za saučesništvo, za prikrivanje dokaza o zločinačkom planu protiv sopstvenih golorukih građana i za izdaju državnih interesa – naglašava se u saopštenju, uz poruku: „Nama Belveder, vama Jaonikije“.

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more