IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VLADIMIR Zelenski iz KIYEVA: “Predložio sam mir koji će prihvatiti Ukrajina”… (foto, video)

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kazao je da je Kijev spreman na mirovni sporazum, ako se ruske trupe vrate na pozicije od pre početka invazije…

KIYEV: Svijet. Crna Hronika, vijesti, subota, 07. 05. 2022… 10: 38… VLADIMIR Zelenski iz KIYEVA: “Predložio sam mir koji će prihvatiti Ukrajina”… (foto, video)


Danas je 72 dan invazije na Ukraajinu- šta znamo do sada…

Dok traju napori da se evakuišu preostali civili iz opkoljene čeličane u Marijupolju, danas je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kazao da je Kijev spreman na mirovni sporazum, ako se ruske trupe vrate na pozicije od pre početka invazije.

Procenjuje se da je još oko 200 civila, među kojima najmanje 20 djece, i dalje zarobljeno u čeličani Azovstal.

Na pitanje Frenka Gardnera, BBC novinara, šta bi bio „minimalni” ustupak Rusije u zamjenu za mir, Zelenski je odgovorio:

„Povratak ruskih snaga tamo gdje su bile 23. februara”.

„Ali da bi se to dogodilo, potreban je diplomatski dijalog. Mi nismo spalili sve diplomatske mostove.”

Zelenski nije posebno pomenuo Krim, koji je Moskva anektirala 2014, ali njegov odgovor signalizira spremnost da se prizna ruska kontrola nad poluostrvom kao dio mirovnog sporazuma.

Čitaj još:   IVICA Puljić: NIKAD VEĆU GLUPOST NISAM VIDIO- DRITAN Abazović na biciklu!

Takođe nije jasno šta bi to značilo za oblasti Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine koje su delimično pod kontrolom proruskih separatista od 2014.

Ukrajinski mediji objavili su da je pogođen glavni brod ruske crnomorske flote Admiral Makarov, ali BBC ne može da potvrdi tu informaciju.

SAD su pružile obaveštajne podatke koji su pomogli Ukrajini da sredinom aprila potopi Moskvu, vodeću rusku raketnu krstaricu u Crnom moru, izveštava nekoliko američkih medija.

Pentagon je negirao tvrdnje.

Visoki američki zvaničnik Džon Kirbi tvrdi da Amerika nije bila uključena u odluku Ukrajinaca da napadnu brod ni u operaciju koju su oni izveli, niti da su imale prethodnu spoznaju o nameri Ukrajine da gađa krstaricu.

Ključni saveznik Rusije, Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije u razgovoru za novinsku agenciju AP rekao je da njegov ruski kolega nije imao izbora osim da reaguje, jer Ukrajina „provocira Rusiju”.

„Nisam dovoljno udubljen u ovaj problem da bih rekao da li ide po planu, kako Rusi kažu, ili kako ja to osećam.

Čitaj još:   DANILO Marunović: "Politička satira"- Tajna večera Srpskog sveta... (foto)

„Osećam da ova operacija dugo traje”, dodao je Lukašenko…

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more