IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OBAVJEŠTAJCI IZ VAŠINGTONA: Pat pozicija u Ukrajini, Putin se sprema za dugi rat… (foto, video)

Sjedinjene Države vjeruju da se Vladimir Putin sprema za dugi konflikt u Ukrajini, a ruska pobjeda u Donbasu na istoku možda neće okončati rat, saopštila je u utorak direktorka američkih Nacionalnih obavještajnih službi Avril Hejns…

VAŠINGTON: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 10. 05. 2022… 19: 38… OBAVJEŠTAJCI IZ VAŠINGTONA: Pat pozicija u Ukrajini, Putin se sprema za dugi rat… (foto, video)

“Procjenjujemo da se predsjednik Putin sprema za dugi konflikt u Ukraijni tokom kojeg i dalje namjerava da postigne ciljeve van Donbasa”, rekla je Hejns tokom svjedočenja u Senatu.

Dodala je da Putin računa na to da će odlučnost Zapada da oslabi tokom vremena, te da postoji zabrinutost zbog toga kako će se konflikt odvijati narednih mjeseci.

“Uzimajući u obzir realnost s kojom se Putin suočava, a to je raskorak između njegovih ambicija i trenutnih ruskih konvencionalnih vojnih kapaciteta, to vjerovatno znači da bi narednih nekoliko mjeseci mogli da vidimo nepredvidljiviju i potencijalno eskalatornu putanju”, upozorila je Hejns.

Direktor Odbrambene obavještajne agencije (DIA) Skot Berijer je na istom pretresu rekao da je rat u pat poziciji.

Čitaj još:   MILE,NAKUCAO MNOGE SMS PORUKE: Oni koji su ih dobili ostali ZATEČENI SADRŽAJEM

“Rusi ne pobjeđuju i Ukrajinci ne pobjeđuju, zbog čega smo u određenoj pat poziciji”, ocijenio je Berijer.

Dodao je da je do sada u ratu ubijeno između osam i 10 ruskih generala. Takođe je ocijenio da trenutno, SAD ne vjeruju da je Putin spreman da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Hejns je pretodno rekla da obavještajna zajednica vjeruje da bi Putin odobrio upotrebu nuklearnog oružja ako bi smatrao da postoji egzistencijalna prijetnja po Rusiju.

Ruski predsjednik, tokom govora na Dan pobjede u ponedjeljak, nije pominjao moguću eskalaciju u Ukrajini uprkos upozorenjima Zapada da bi mogao da naloži nacionalnu mobilizaciju.

U ruskom ratu u Ukrajini poginule su hiljade civila, milioni ljudi su napustili domove, a gradovi su sravnjeni sa zemljom. Moskva je za sada osvojila samo dio teritorije na jugu, uz neznatne dobitke na istoku.

izvor agencije

BIHAĆ: Hamdija Abdić Tigar oslobođen optužbi za ubistvo… (foto, video)

Hamdija Abdić Tigar, komandant 502. brigade Armije Republike Bosne i Read more

ŠOK U NOVOM PAZARU: Pojavila se navodno treća supruga MUFTIJE Zukorlića…

Srbijanski tabloidi objavili su tvrdnje da je potpredsjednik Skupštine Srbije, Read more