IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BIZONI sa Fruške Gore dobili imena: Fruška, Mila, Ninja i Cveta a jedan je ĐUKA… (foto)

Završeno je glasanje za imena bizona– četiri ženke i jednog mužjaka, koji su u Nacionalni park Fruška gora stigli iz Poljske.

Građani Srbije su bizone nazvali: Fruška, Mila, Ninja, Cveta, dok je jedini mužjak poneo ime Đuka.

“S obzirom da se radi o međunarodnom ekološkom i biološkom projektu ali i turističkom, deca iz tri države – Srbije, Španije i Poljske– dali su svoje predloge za nadimke, a potom su građani Srbije izglasali imena svojih novih miljenika”, saopšteno je na Fejsbuk profilu Nacionalnog parka Fruška gora.

Kako se dodaje, Đuka, Fruška, Mila, Ninja i Cveta su prvih pet jedinki evropskog bizona koji će u ovom Nacionalnom parku značajno oplemeniti biodiverzitet i divlju faunu zaštićene prirode Srbije“.

“U narednim danima bizoni će biti ispušteni u veći ograđeni prostor a javnost će biti obaveštena o svim detaljima”, ukazuje se u saopštenju.

Podsetimo, bizoni su na Frušku goru iz Poljske stigli 29. marta, a kako je sredinom aprila izjavio direktor Nacionalnog parka Radoslav Krunić odmah su stupili u četrdesetodnevni period karantina i adaptacije.

Čitaj još:   OBRAT U CRNOJ GORI: Premijer bi mogao biti DRITAN... (foto)

Za muškog bizona predlozi su bili Srba, Bogi, Stefa, Sale, Pera, Mitar, Marko, Đole, Đuka, Lala, Miki, Laza, Bane.

Za ženske jedinke: Anđelka, Brankica, Bilja, Cveta, Čarna, Divna, Duška, Dragana, Đurđa, Gorica, Ivka, Juga, Kata, Kalina, Krasna, Kruna, Lana, Lenka, LJupka, Milica, Nada, Nina, Slavica, Slađa, Petra, Vera, Fruška.

Deca iz Španije predložila su Reina, Paki, Nindža, Gordi i Chiquito (Čikito), dok su se deci iz Poljske najviše svidela imena Pyza, Gracja, Nadzieja, Mila i Lalok.

izvor: danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more