IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SJENICA: Naredba Tužilašta za ratne zločine, započeta pretraga masovne grobnice Albanaca ubijenih na Kosovu… (foto, video)

Prve tri grobnice ubijenih Albanaca na Kosovu, pokopanih u Srbiji otkrivene su 2001. godine, Batajnica– 744 tijela, Petrovo Selo– 61 tijelo i u okolini Bajine Bašte, u jezeru Perućac– 84 tijela…

SJENICA: Srbija, Crna Hronika, vijesti, utorak, 10. 05. 2022… 19: 38… SJENICA: Naredba Tužilašta za ratne zločine, započeta pretraga masovne grobnice Albanaca ubijenih na Kosovu… (foto, video)

Kod Sjenice započeta pretraga lokacije potencijalne masovne grobnice Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu…

Po naredbi koju je donijelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mjestu masovne grobnice koje je dostavila Prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas, 10. maja otpočeo je proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji Opštine Sjenica, potvrđeno je iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je navedeno pretraga terena će trajati do utvrđivanja i razjašnjavanja činjenica koje su neophodne u preciziranju tačne lokacije moguće masovne grobnice.

“Pretraga terena je potrebna kako bi se precizno utvrdilo da li postoje na navedenoj lokaciji posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala, čime se šalje jasna poruka njihovim porodicama opredjeljenje nadležnih organa Republike Srbije za provjeru svake informacije u cilju pronalaska njihovih najmilijih”, navedeno je u saopštenju.

Pored tužioca za ratne zločine i njegova dva zamjenika, predsjednika Komisije za nestala lica i njegovih saradnika, na lokalitetu su bili i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Beogradske i Prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica, Resursnog centra porodica nestalih Srba i Albanaca, kao i rudarsko– geološki vještak.

Čitaj još:   PAZARCI UHAPŠENI U SJENICI: Napali POLICAJCE, jednom nanijeli povrede...

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova, Andin Hoti najavio je krajem prošlog mjeseca da će ovih dana u Srbiji početi iskopavanja na sumnjivoj lokaciji koja bi mogla kriti masovnu grobnicu ubijenih Albanaca.

Hoti je za kosovske medije rekao da su preko Međunarodnog crvenog krsta, kako bi se lakše saznala sudbina nestalih, podnijeli zahtjeve za satelitske snimke u partnerskim zemljama Kosova i da ostaje zahtjev za otvaranje svih tajnih dokumenata Srbije tokom rata na Kosovu.

Podsjećamo da je na lokalitetu Kiževak kod Raške prilikom ekshumacije masovne grobnice u maju 2021. godine pronađeno najmanje devet tijela kosovskih Albanaca i pretraga na ovom mjestu je zvanično završena. Potvrđeno je i da je ova grobnica povezana sa masovnom grobnicom otkrivenom 2014. godine u Rudnici iz koje su identifikovana 54 tijela, takođe “žrtve masakra u selu Rezale, opština Skenderaj (Srbica)”.

Prve tri grobnice ubijenih Albanaca na Kosovu, a zatim pokopanih u Srbiji otkrivene su 2001. godine, Batajnica– 744 tijela, Petrovo Selo– 61 tijelo i u okolini Bajine Bašte, u jezeru Perućac – 84 tijela.

Čitaj još:   PRAVI ŠOK U STUDIJU: JAVIO SE SRBIN IZ NJEMAČKE:„Je li moguće ubiti Milorada Dodika, kao nekadašnjeg predsjednika iz Amerike..." (foto)

Po zahtjevu zvanične Prištine srbijanski zvaničnici su ranije najavljivali da će biti istražene lokacija Kozarevo, koja se nalazi između Raške i Novog Pazara, kao i lokacija u okolini Sjenice u neposrednoj blizini rudnika Štavalj…

izvor agencije

SJENICA I SREBRENICA- DVIJE SESTRE SLIČNE SUDBINE… (video)

Sjenica je grad u Sandžaku poznat po izuzetno dobroj hrani, Read more

SJENICA: Vučić se obraća građanima… (foto i video)

Slijedi sastanak sa predsjednicima mjesnih zajednica... SJENICA: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, Read more

VELIKA POLICIJSKA AKCIJA U PAZARU, TUTINU I SJENICI! Zaplenjeni narkotici i oružje…

NOVI PAZAR- TUTIN- SJENICA– Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave Read more