IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dizelaši su pred izumiranjem: Brojke ne lažu… (foto, video)

Dizelaši i benzinci nastavljaju da gube svoj dio kolača, pa postoji mogućnost da u aktuelnom kvartalu zabilježe i slabiju prodaju od električnih automobila i hibrida…

ISTANBUL: Svijet, Ekonomija, vijesti, srijeda, 11. 05. 2022… 19: 08… Dizelaši su pred izumiranjem: Brojke ne lažu… (foto, video)

Prva tri mjeseca ove godine obiležila su nastavak problema na automobilskom tržištu u Evropskoj uniji. Pad prodaje iznosi čak 12,3 % u odnosu na isti period prošle godine, dok je samo u martu registrovano 20,5 % manje automobila nego u istom mjesecu 2021.

Potpuno električni automobili su duplirali svoj tržišni udio za godinu dana, pa je svaki deseti prodati automobil u Evropskoj uniji na struju.

Trend elektrifikacije se nastavlja i to ubrzanim tempom. Benzinci i dizelaši su činili 52,8 % prodatih automobila u EU tokom prvog kvartala 2022. godine, dok ostatak čine vozila sa alternativnim pogonom.

Prema podacima koje je objavila ACEA, potpuno električni automobili su duplirali svoj tržišni udio za godinu dana, pa je svaki deseti prodati automobil u Evropskoj uniji na struju.

Na taj način su ova vozila prestigla plug- in hibride, koji imaju tržišni udeo od 8,9 %. Dizelaši i benzinci nastavljaju da gube svoj dio kolača, pa postoji mogućnost da u aktuelnom kvartalu zabeleže i slabiju prodaju od električnih automobila i hibrida.

Grafika: ACEA

Od januara do marta 2022. registracija vozila sa pogonom na dizel zabiležila je snažan pad (- 33,2 %), a prodato je ukupno 378.009 primeraka. Tržišni udeo dizelaša iznosi 16,8 %, i pao je za 5,3 % u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Slična priča je i sa benzincima, a njihov udio je pao sa 40, 8% na 36 %. Ipak, i pored ovog pada, vozila sa pogonom na benzin su i dalje najpopularnija na tržištu (808. 039 prodatih primeraka).

Čitaj još:   UŽAS U TUZLI: Pronađen mrtav muškarac, policija uhapsila jednu osobu... (foto)

Hibridi drugi najtraženiji

Registracija plug- in hibridnih vozila pala je za 5,3 % tokom prva tri mheseca. Ipak, i pored ove činjenice, ova vozila su povećala svoj tržišni udeo zbog većeg pada prodaje benzinaca i dizelaša.

Sa 563. 030 prodatih primjeraka od januara do marta, hibridni automobili su nakon benzinaca bili najčešći izbor kupaca, a ova brojka predstavlja rast od 5,3 %. Sa izuzetkom Italije (- 6,3 %), sve države su prijavile rast broja prodatih hibrida.

Vozila sa pogonom na prirodni gas nastavila su da bilježe pad prodaje, jer je registrovano 56 % manje primjeraka nego u istom periodu prošle godine. Sa druge strane, automobili sa pogonom na tečni naftni gas su zabeležili rast od 48, 6 %, a ukupno je registrovano 67. 717 vozila.

U Rumuniji najveći rast prodaje električnih automobila

Prodaja električnih automobila nastavlja da raste iz kvartala u kvartal. Tokom prva tri mjeseca 2022. god prodato je 224. 145 modela na struju, što je rast od 53,4 % u odnosu na prvi kvartal 2021.

Mnoga tržišta su zabilježila i trostruki rast, a Rumunija predvodi ovu grupu (+ 408 %). Od četiri najveća tržišta, tri su zabiležila rast prodaje električnih automobila: Španija (+ 110,3 %), Francuska (+ 42,7 %) i Njemačka (+ 29,3 %). Italija je bila jedina zemlja EU koja je registrovala pad prodaje vozila na struju (-14,9 %). Koji su to najsnažniji “dizelaši” svih vremena, saznajte ovde.

Čitaj još:   JELENA Marković: ALEKSANDAR Vučić, potpisom izda srpstvo, i RAJO Mandić Lama, mora kriti šta se desilo u Tirani... (foto)

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more