IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Evrovizija 2022: Hrvatska i Slovenija bez finala, Ukrajincima ovacije… (foto, video)

Hrvatska i Slovenija nisu se plasirale u finale Pjesme Evrovizije 2022, dok su predstavnici Ukrajine dobili velike aplauze i ovacije…

TORINO: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 11. 05. 2022… 00: 38… Evrovizija 2022: Hrvatska i Slovenija bez finala, Ukrajincima ovacije… (foto, video)

Hrvatska pJevačica Mia Dimšić sa pJesmom Guilty Pleasure i slovenački bend Last Pizza Slice (Poslednje parče pice) sa pJesmom Disko nisu dobro prošli kod publike i žirija.

Očekivano, u finale, u subotu, 14. maja, plasirao se predstavnik Ukrajine, Kaluš orkestar, koji na kladionicama važi za najvećeg favorita za pobJedu.

Po izlasku na scenu u Torinu, članovi ukrajinske grupe, koji su došli na Evroviziju na osnovu specijalne dozvole da napuste zemlju u kojoj traje rat i gdJe je na snazi mobilizacija svih zdravih i sposobnih punoletnih muškaraca, dobili su ovacije publike.

U finale su se plasirali i predstavnici: Švajcarske, Jermenija, Island, Litvanija, Portugal, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Holandija.

U četvrtak, 12. maja, za plasman u finale boriće se između ostalih pjevačica Konstrakta iz Srbije sa pjesmom In corpore sano, crnogorska predstavnica Vladana Vučinić sa pjesmom Breathe (Diši) i pjevačica Andrea Koevska iz Sjeverne Makedonije sa pjesmom Circles (Krugovi).

Čitaj još:   KRAĐE KOJE SE NE PAMTE: Ukradeno zvono sa još jedne crkve u CG...

U finale u subotu, prema propizicijama takmičenja, automatski su se plasirali Njemačka, Španija, Velika Britanija, Francuska i domaćin Italija, članovi takozvane „Velike petorke“ Evrovizije.

Sistem je uveden kao „Velika četvorka“ 2000. godine, ali je proširen na Italiju kada se vratila na takmičenje 2011. posle 14- godišnjeg odsustva.

Prema pravilima, u finale osim ovih zemalja, direktno ide i šesta zemlja– domaćin takmičenja– ali pošto je to ove godine Italija, onda je broj direktnih učesnika finala pet.

U finalu će se ukupno takmičiti 26 zemalja…

izvor iBalkan.net / agencije

PROGNOZA KOJOJ SE NISMO NADALI: Objavljena vremenska procjena za naredne dvije nedelje… (foto)

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je izglede vremena za period od Read more

VIC DANA: UŽAS- Pitali Zokija Milanovića koji mu je najdraži ŠPORT, pa on sve pojasnio… (foto)

VOLIM London, kišu i još ponešto... ZAGREB: Svijet, Zanimljivosti, Sport, Read more