IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JASNA PORUKA IZ SLOVENIJE: Borut Pahor, da EU odmah i bez uslovljanja odobri BiH status kandidata… (foto, video)

Predsjednik Slovenije Borut Pahor predložio je promjenu pristupa Evropske unije prema BiH odnosno brzu dodjelu toj zemlji statusa kandidata za članstvo…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 11. 05. 2022… 12: 38… JASNA PORUKA IZ SLOVENIJE: Borut Pahor, da EU odmah i bez uslovljanja odobri BiH status kandidata… (foto, video)

Borut Pahor predložio je u srijedu promjenu pristupa Evropske unije prema BiH odnosno brzu dodjelu toj zemlji statusa kandidata za članstvo nakon čega bi se ponovo insistiralo na provedbi preduvjeta koje je Evropska komisija postavila pred BiH još 2019.

U govoru koji je održao u Sarajevu na otvaranju poslovne konferencije Pahor je kazao kako je svima jasno da je politička stabilnost preduvjet ekonomskog razvitka a regija zapadnog Balkana i dalje je prostor političke nestabilnosti.

Ocijenio je da stalno prijeti nestabilnost prouzročena bugarskom blokadom makedonskih pregovora o članstvu u EU što se prelijeva i na Albaniju, izostankom napretka u pregovorima Srbije i Kosova ali i unutarnjim problemima koje ima BiH.

Pahor drži kako je možda najvažnije riješiti zastoj u slučaju Bosne i Hercegovine pred koju je postavljeno 14 prioriteta koje valja riješiti kako bi dobila kandidatski status. Zastoj na tom planu traje već duže od dvije godine a slovenski predsjednik sada predlaže da se BiH ipak da takav status kao važan politički signal o postojanju jasne evropske perspektive te da se nakon toga radi na ispunjenu postavljenih kriterija.

Čitaj još:   PAZAR GRAD SETNİH DUŠA

Pojasnio je kako je integracijski proces zbog prevelike sporosti prouzročio rast nacionalizma i potaknuo neprihvatljive ideje o promjenama granica u regiji.

Predložio je stoga da se o proširenju razmišlja kao o najvažnijem pitanju koje je posebno dobilo na značaju nakon ruske agresije na Ukrajinu, prenosi Hina.

“Podržavam ubrzani pristup Ukrajine no želim ubrzani pristup i kada je riječ o BiH”, kazao je Pahor dodajući kako je potrebno iskoristiti sadašnji trenutak i pomoći BiH jer je to od ključne važnosti ne samo za BiH nego i za stabilnost cijele regije.

“Ne znam je li ovo izvedivo i koliko će biti komplicirano postići konsenzus oko ovoga no to mi se čini trenutačno najproduktivnijom idejom kada je riječ o postupku proširenja”, kazao je predsjednik Slovenije.

Dodao je da je sada potrebna odlučna potpora iz Bruxellesa da bi se i ljudima u BiH pokazalo da je evropska perspektiva dostižna…

izvor (SB)

PEN centar pisao Đukanoviću, Abazoviću i Vlaović: Ideolozi velikosrpstva pokušavaju izvršiti smrtnu presudu nad crnogorskom nacijom! (foto)

Crnogorski PEN centar poslao je otvoreno pismo predśedniku Crne Gore Read more

Čitaj još:   NA HRVATSKOM "PARTI" OTOKU, BUKNUO VELIKI POŽAR: Evakuisano 10.000 ljudi... (foto, video)
Hod po žici posljednjeg apostola… (foto)

U susret ovim tektonskim promjenama, na Balkanu se stvari komplikuju. Read more

PROGNOZA KOJOJ SE NISMO NADALI: Objavljena vremenska procjena za naredne dvije nedelje… (foto)

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je izglede vremena za period od Read more

VIC DANA: UŽAS- Pitali Zokija Milanovića koji mu je najdraži ŠPORT, pa on sve pojasnio… (foto)

VOLIM London, kišu i još ponešto... ZAGREB: Svijet, Zanimljivosti, Sport, Read more