IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIŠTINA: Vlada Kosova odobrila inicijativu za članstvo u Savjetu Evrope… (foto, video)

Vlada Kosova održala je elektronsku sjednicu na kojoj je načelno odobrila inicijativu za članstvo u Savjetu Evrope…

PRIŠTINA: Kosovo. Ekonomija, vijesti, četvrtak, 12. 05. 2022… 11: 28… PRIŠTINA: Vlada Kosova odobrila inicijativu za članstvo u Savjetu Evrope… (foto, video)

Kosovo je danas apliciralo za članstvo u Savjetu Evrope, potvrdio je šef kabineta ministarke spoljnih poslova Kosova Šar Jakupi (Shar Jakupi).

“Savjet Evrope je najstarija međuvladina organizacija u Evropi čija je osnovna svrha da obezbijedi saradnju i jedinstvo među svojim članicama u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Čitaj još:   ŠTA SE TO DEŠAVA? UZBUNA U KINI: Ponovo se vratio koronavirus! (foto i video)

“Ljudska prava i osnovne slobode su zagarantovane Ustavom Republike Kosovo, koji uključuje konvencije Savjeta Evrope, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i elementarne slobode i njene protokole”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da se “danas usvojenom odlukom Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore obavezuje da sve procedure za članstvo sprovodi na osnovu važećeg zakonodavstva”.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Briselu da će Priština danas podnijeti zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope, dodajući da će Srbija na to politički reagovati.

“Počećemo politički da reagujemo i to je naš odnos. Ako neko misli da može da nas ucjenjuje i da pritiscima slomi Srbiju, neće iće tako lako kako ste zamislili”, naglasio je on.

Čitaj još:   LONDON: Kraljica napunila 94 godine, rođendan bez počasne paljbe... (foto)

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more