IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BERLIN- “NE SMIJEMO BITI NAIVNI”: Njemačka optužila Rusiju, pokušava spriječiti izvoz žitarica iz Ukrajine… (foto, video)

Njemačka je danas optužila Rusiju da pokušava spriječiti izvoz žitarica iz Ukrajine, ugrožavajući globalnu sigurnost hrane…

BERLIN: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 14. 05. 2022… 19: 48… BERLIN- “NE SMIJEMO BITI NAIVNI”: Njemačka optužila Rusiju, pokušava spriječiti izvoz žitarica iz Ukrajine… (foto, video)

Obraćajući se na konferenciji za novinare na kraju sastanka ministara vanjskih poslova grupe G7 u baltičkom ljetovalištu Weissenhausu, ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock rekla je da Moskva svjesno pokušava proširiti ukrajinski rat u svijetu, posebno u Africi.

Optužujući Rusiju da pokušava spriječiti izvoz žitarica blokiranjem luka u Ukrajini, Baerbock je kazala da to nije dio ratne kolateralne štete.

“Ne smijemo biti naivni”, upozorila je njemačka ministrica, rekavši da Rusija namjerno pokušava oslabiti međunarodno jedinstvo.

Baerbock je kazala da su milioni tona žitarica zaglavljeni u Ukrajini jer su njene morske luke blokirala ruska vojska.

Dodala je da grupa vodećih industrijalizovanih zemalja (G7) razmatra alternative za isporuku žita iz Ukrajine kako bi prekinula rusku blokadu na tom području.

Nakon problema sa željezničkim transportom preko Rumunije zbog različite širine kolosijeka, razmatra se izvoz preko baltičkih luka, rekla je Baerbock, napominjući da bi prvo trebalo razmotriti uslove kako bi se došlo do tamošnjih luka.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 31. decembar 2020...

Naglasila je da bi se u normalnim uvjetima iz Ukrajine moglo isporučiti morem 5-6 miliona tona žitarica mjesečno.

“Uz isporuku željeznicom dobijate znatno manje žitarica“, rekla je.

Ipak, prema riječima Baerbock, svaka isporučena tona može donekle pomoći da se kriza s glađu stavi pod kontrolu.

Istakla je da je do sada jedan dio izvezen željeznicom, uglavnom preko Rumunije.

Baerbock je upozorila da neće biti savršenog rješenja sve dok rusko bombardovanje Ukrajine traje, a 25 miliona tona žitarica leži u ukrajinskim lukama.

“Ovo je žito koje svijetu toliko treba”, kazala je Baerbock te dodala:

“Ne radi se samo o sprečavanju gladi za nekoliko mjeseci. Posljedice blokade se već osjećaju. I bez rata u Ukrajini postoje nevjerovatni problemi u obezbjeđivanju hrane za sve i ljudi već umiru od gladi. Zato je toliko važno da djelujemo zajedno”, naglasila je Baerbock.

Grupa G7 (svjetski ekonomski vrh) naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih država svijeta.

Čine ga predsjednici vlada SAD-a, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije. Na konferencijama raspravljaju o globalnim problemima svjetske ekonomije kao što su međunarodni dugovi, energetika, zaštita okoliša, međunarodna trgovina oružjem i droge, prenosi Anadolija.

izvor agencije