IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Izraelski napad na ispračaj ubijene palestinsko- američke novinarke Shireen Abu Akleh je “duboko uznemirujući”… (foto, video)

Napad izraelske policije na pogrebnu povorku ubijene palestinsko- američke novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh je “duboko uznemirujući”, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki…

VAŠINGTON: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 14. 05. 2022… 10: 48… Izraelski napad na ispračaj ubijene palestinsko- američke novinarke Shireen Abu Akleh je “duboko uznemirujući”… (foto, video)

“Ovo je dan kada bismo svi trebali obilježiti uspomenu na izvanrednu novinarku koja je izgubila život”, rekla je Psaki kojoj je danas posljednji dan na poslu.

Psaki se osvrnula na intervenciju izraelskih snaga sigurnosti tokom sahrane palestinske novinarke, nazvavši prizore u kojima izraelske snage napadaju povorku “uznemirujućim”. Izraelska policija nije dozvolila da okupljeni tijelo ubijene novinarke ponesu na ramenima. Koristili su pendreke, gumene metke i zvučne bombe.

“Pozvali smo na poštovanje pogrebne povorke, ožalošćenih i porodice u osjetljivo vrijeme”, dodala je Psaki.

Shireen Abu Akleh, novinarka Al Jazeere, koja je u srijedu preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali, pokopana je u okupiranom Istočnom Al- Qudsu/ Jerusalemu.

Čitaj još:   FENER U VELIKOM LETU: PAO se pogubio na BOSFORU, MVP Gudurić, 2,500 poena Veselog u Euroligi... (foto)

Vjerski obred održan je u katedrali Navještenja Djevice, a Abu Akleh je sahranjena na protestantskom groblju Mount Zion, pored svojih roditelja.

Palestinci su se u četvrtak u Ramallahu oprostili od novinarke, čije je tijelo prebačeno iz bolnice Istishari u okupiranoj Zapadnoj obali u predsjednički kompleks Palestinske samouprave, gdje joj je počast odao i palestinski lider Mahmoud Abbas. Abbas je tokom govora optužio Izrael da je odgovoran za ubistvo novinarke…

IZVOR agencije AA

ŠOK U NOVOM PAZARU: Pojavila se navodno treća supruga MUFTIJE Zukorlića…

Srbijanski tabloidi objavili su tvrdnje da je potpredsjednik Skupštine Srbije, Read more