IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA NAD SARAJEVOM: NA AHIRET PRESELILA DOKTORICA BELMA GORALIJA- NAKON TEŠKOG RANJAVANJA…

Na ahiret je preselila doktorica Belma Goralija, klinički citolog, u 54. godini života nakon kraće bolesti.

Od nje se opraštaju članovi porodice, brojni prijatelji i kolege putem društvenih mreža.

Života priča doktorice Goralija bila je zaista fascinantna– ona je kao studentica Medicinskog fakulteta ranjena u Sarajevu tokom opsade grada.

Teška povreda kičme tek je na nekoliko godina izbacila Belmu iz uobičajenih aktivnosti i želje da liječi ljude. 

  • Odmah sam vidjela da ne mogu ustati, nisam se mogla pomaknuti. Znala sam da je u pitanju kičma. Bila je vrlo teška povreda. Bili su mi povrijeđeni pluća, jetra i kičma. Hitno sam prebačena u tadašnju Vojnu bolnicu, to je sadašnja Opća bolnica ’Dr. Abdulah Nakaš’. Tu sam bila na liječenju godinu dana. Naravno, vi se nadate cijelo vrijeme da će se nešto probuditi, da ćete nešto uspjeti, da ćete moći prohodati i da ćete uspostaviti svoj život onako kakav je bio prije– ispričala je prije nekoliko godina Goralija za Slobodnu Europu.

Ona zatim, nakon jednogodišnjeg bolničkog liječenja, odlazi na rehabilitaciju u Njemačku, a onda u Italiju. Vraća se u Sarajevo 1997. godine, završava fakultet te četvorogodišnju specijalizaciju u Zagrebu. Radila je u Zavodu za zaštitu zdravlja žena i materinstva u glavnom bh. gradu.

Za RSE je tom prilikom,na pitanje da li se nekada pita šta bi se desilo da je nije pronašao snajperski metak tog dana, doktorica odgovorila:

  • To mi nije toliko opterećenje. To je možda u onim prvim godinama kada vam se to desi i kad vi ne znate ni kako ćete ni šta ćete, ni koje su vam mogućnosti u životu. Ja sam jedan dan sebi rekla: ‘Slušaj, to je sad život takav kakav je. Sad ga moramo organizovati na jedan drugi način. Organizovaćemo ga tako kako može. Iskoristi maksimum, šta ćeš sad – i to je to’. I kad jednom to prihvatite, podvukli ste crtu, sad znači idemo nešto novo. Dokle god ne raskrstite sa sobom šta i kako, ne znate da li biste na ovu ili na onu stranu, u rascjepu ste i samo gubite vrijeme.
Čitaj još:   BANJA LUKA: "Dodiku prijećeno smrću zbog zastave RS- a u Predsjedništvu BiH"

Doktorica je bila sinonim za riječi hrabrost, samopouzdanje, prkos i nada. 

Od nje se, između ostalih, oprostio i doktor Bakir Nakaš koji je putem Facebooka napisao:

  • Otišla je na neko bolje mjesto naša naša draga kolegica Belma Goralija. Neka ti je lahka zemlja bosanska.
  • Dženaza- namaz će se obaviti 16. maja na mezarju Ravne bakije s početkom u 15: 30 sati, prenosi Radiosarajevo.
  • izvor: hajat.ba
TUGA DO NEBA- SUTRA DŽENAZA SABINE SULJIĆE MAJKE MALE TRI DJEVOJČICE…

Nakon što je objavljena tužna vijest o smrti Sabine Suljić, Read more