IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAMIR Šehović: DRITAN je pontonski most za destrukciju Crne Gore…

Jeftinom interpretacijom pomirenja koju plasiraju predstavnici manjnske vlade, da je predsjednik države Crnogorac, predsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda a predsjednik vlade iz albanskog naroda, na ponižavajući način se plasira u zaborav mnogo problematičnih teza. Ne ide to tako lako, kazao je lider Socijaldemokrata Damir Šehović, u emisiji ” Aritmija” Gradske RTV.

Političke prilike u odnosu protekla tri mjeseca, kako smatra, naizgled su se prilično promijenile, ali ne i suštinski.

Dobra strana manjinske vlade je, kaže , to što se nakon njenog izbora prethodna Krivokapićeva vlada više ne pita ništa u Crnoj Gori , dok je loša strana je sve ostalo.

”Manjinska vlada nije vlada diskontinuiteta, nije evropska i nije vlada pomirenja. Najveći državni inters u Crnoj Gori nakon smjene 42. vlade je bio zaokret. Jasan, nedvosmisleni, društveni, ekonomski, poitički i civilizacijski zaokret…

Svjedočili smo pune dvije godine da je ova država izvaljivana iz zglobova. Institucije su razvaljivaivane, satirano sve što je crnogorsko i građansko, svjedočili smo šovinizmu i kleronacionalizmu kakav odavno nije viđen na ovim prostorima. Svjedočili smo i jednoj jeftinoj manipulaciji koja nam se pokušala prodati, a koja otprilike glasi da su slavitelji podgoričke skupštine i oni koji se oduševljavaju osuđenim ratnim zločincima, naši spasioci…

Svjedočili smo urušavanju temeljnih vrijednosti i taman kad smo tu vladu srušili dobili smo nešto što nismo tražili”, objašnjava Šehović.

Tako smo, dodaje, umjesto vlade Krivokapića i Abazovića, dobili vladu Jokovića i Abazovića.

”Najveći problem sa ovom manjinskom vladom je u tome što smo političke piromane postavili za vatrogasce. Ne mogu da vjerujem da neko može da prihvati logiku da su SNP i URA ušli u vladu da bi spasili državu od prethodne vlade u kojoj su i sami bili. Oni koji su do sada bili ”trojanski konji” za sprovođenje nekih tuđih a ne državotvornih politika, dobili su i vladu iskupštinu u ruke”, ističe Šehović.

To Socijaldemokrate nijesu htjele ni na koji način da podrže i to za njih ni na koji način nije bilo prihvatljivo, ni zarad pozicija koje su obilato nuđene, kaže on.

Šehović smatra da je izbor ovakve vlade je trgovina sa dostojanstvom države Crne Gore.

”Neodgovorno je onima koji su željeli da satru sve crnogorsko dati u ruke većinu nove evropske vlade. Vlade koju želite da nazovete vladom pomirenja. Neodgovorno je i prema vitalnim državnim interesima, a naročito je neodgovornao da predstavnici tradicionalnih suverenističkih partija i predstavnici manjinskih naroda koji su sebe ugradili u temelj ove države, budu ikebana u vladi u kojoj ključnu riječ vodi partija koja tri decenije radi da nezavisne Crne Gore ne bude”, ocjenjuje Šehović…

Čitaj još:   Crnogorski PEN centar: DRITAN Abazović još jednom BAHATO CRTA METU našoj organizaciji i njenim članovima...

Pitanje formiranja ovakve vlade, kako smatra, u ovim okolnostima nije samo politički već i bezbjednosni rizik.

”Jer, ako se okliznemo sa njom nije u pitanju samo stabilnost Crne Gore već i cijelog regiona.Zato itekako ima smisla da razgovaramo sa našim NATO partnerima i kažemo da je nakon agresje na Ukrajinu Balkan najugroženije bezbjednosno područje, i da je u njemu, ne slučajno, na najvećem ispitu Crna Gora. Zvanična Rusija možda ima interes da destabilizuje region i NATO članicu …

Zato nije odgovorno da nam članovi savjeta za odbor i bezbjednost, kroz mjesto predsjednika parlamenta budu na mjestu gdje mogu da iskoriste pravo veta i blokiraju sve NATO odluke. Kako to izgleda najbolje smo vidjeliu slučaju Strahinje Bulajića”, upozorava lider Socijaldemokrata.

Iako je, kako kaže, ogrnut mantrom zelene partije, premijer Abazović je za ove dvije godine djelovao kontra interesa Crne Gore i svoju privrženost tek treba da dokazuje i nije bilo odgovorno njemu sa takvom političkom istorijom dati vladu u ruke, jednako kao ni SNP-u.

”Premijer evropske vlade, koji je ponosan na akciju 5. septembra znači da je ponosan i na kriminalizaciju Belvedera, na bačeni suzavac, na gumene metke i, što je najgore , da je ponosan na funkcionere koji su rukovodili tim akcijama, kao što je Knežević, koji je nazvao ljude “bagrom” i što je po sopstvenom priznanju bio u dosluhu sa kriminalcima koju su trebali da “brane ” Crnu Goru…

Premijer Abazović je poltronski most za destrukciju Crne Gore, zato cijenim da će uraditi što je do njega da završi što Krivokapićeva vlada nije stigla ili nije znala”, ocjenjuje Šehović i dodaje:

” U situaciji kada bilježimo najveću ekonomsku krizu, kao smo dozvolili da su u sporazumu o formiranju vlade su ključni prioriteti Temeljni ugovor i Otvoreni Balkan kao politički prioriteti i popis kao normativni prioritet?”, pita se lider Socijademokrata…

Projekat Otvorenog Balkana je, kako smatra, u suštinskom smislu neprihvatljiv jer je nezdrava konkurencija procesu EU i samo je štetan i opasan po Crnu Goru.

Čitaj još:   Kuknjava za DRITANOM Abazovićem...

”Iza toga ne stoji bilo ko već veliki igrači poput Aleksandra Vučića koji jedini ima interes da gura Crnu Goru u Otvoreni Balkan . Suzdržanost Srbije na formiranje ove vlade mora nečim da se plati i mislim da će to biti upravo guranjem u Otvoreni Balkan koji ne pospješuje proces Evropskih integracija , zato me ohrabruju izjave da se ova inicijativa sve manje pominje. Treba da se vratimo na evropski kurs jer kako reće Lajčak Crna Gora u Briselu je prethodne dvije godine izbrisana i moramo je vratiti na taj kolosjek”, kazao je Šehović.

Problem vidi u tome što smo nakon vjerskog i civilizacijskog posrnuća kome smo bili svjedoci u prethodnoj vladi, sada dozvolili da novoj vladi to bude prioritetno…

Lider Socijaldemokrata smatra da će se ovaj politički eksperiment brzo završiti i da ćemo nakon toga konačno dobiti vladu sa strukturama koje su od starta i nedvosmisleno privržene građanskim, evropskim i evroatlanskim vrijednostima.

“Jedino takva vlada može da stabilizuje prilike u Crnoj Gori. Legat Krivokapićeve, a zatim i ove Abazovićeve vlade je, nažalost takav, da će nam trebati puno vremena da se vratimo na nultu poziciju”, zaključuje Šehović u emisiji “Aritmija” Gradske RTV.

kompletan tekstna http://aktuelno.me

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more