IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović u zvaničnoj posjeti Republici Kosovo: CG zainteresovana za održiv sporazum Beograda i Prištine, Osmani- Đukanović pravi prijatelj Kosova… (foto, video)

Vjerujemo da jedino dijalog Prištine i Beograda može dovesti do sporazuma koji će obezbijediti da odnosi Kosova i Srbije krenu putem obnove povjerenja, ocijenio je predsjednik Crne Gore nakon sastanka sa predsjednicom Kosova, Vjosom Osmani…

PRIŠTINA: Kosovo, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 18. 05. 2022… 13: 58… MILO Đukanović u zvaničnoj posjeti Republici Kosovo: CG zainteresovana za održiv sporazum Beograda i Prištine, Osmani- Đukanović pravi prijatelj Kosova… (foto, video)

Đukanović je na pres konferenciji kazao da su odnosi između Crne Gore i Kosova su uzorni, odnosi otvorenosti, prijateljstva, razvijene i povjerljive međudržavne saradnje.

”Zasnovani na identičnim strateškim ciljevima dvije države. I ovu posjetu prevashodno razumijem kao priliku da učvrstimo povjerenje, unaprijedimo međudržavnu saradnju i pošaljemo poruku u regionu da su ovakvi odnosi mogući na Zapadnom Balkanu”, dodao je on.

Đukanović je rekao da s velikim interesovanje prate dešavanja na političkoj i društvenoj sceni Kosova.

”Crna Gora je već članica NATO, znam da Kosovo teži tome. Vjerujem da ćemo na planu imati što da jedni drugima ponudimo. Pratimo i razvoj događaja na rješavanju ovog ključnog problema, normalizacije odnosa sa Srbijom. Crna Gora kao država koja je pokazala istrajnost i umijeće da političkim putem rješava sva otvorena pitanaj sa sujedima podržava politički dijalog Prištine i dijalog. Vjerujemo da jedino dijalog može dovesti do sporazuma koji će obezbijediti da odnosi krenu putem obnove povjerenja”, kazao je Đukanović.

To pitanje, kako navodi, tiče se stabilnosti regiona, te je s toga Crna Gora zainteresovana da se dijalog nastavi i rezultira održivim sporazumom.

Sa Osmani je razgovarao o dešavanjima u Crnoj Gori i pitanjima regionalne stabilnosti i perspektive.

”Imam dobre vijesti kad je Crna Gora u pitanju uprkos izvjesnim problemima tokom posljednjih godinu i po. Izazvanim prije svega malignim uticajima sa inostranih adresa čiji je cilj bio da se Crna Gora obeshraabri na EU putu. Ali Crna Gora je pokazala funkcionalnost svoje demokratije.

Čitaj još:   UŽASNO: Izrael izdao nalog za rušenje JEDNE džamije u Jerusalemu... (foto)

Sada imamo novu vladu koja je za svoj prioritet odabrala deblokadu pregovaračkog procesa i dostizanja dinamike i to me ohrabruje da će Crna Gora zadržati lidersku ulogu u pregovorima u odnosu na ostale aspirante i da je realnoočekivanje da Crna Gora postane naredna članica Evropske unije”m rekao je Đukanović.

Najbolje izbor za region, kako su se usaglasili Osmani i Đukanović, je evropski sistem vrijednosti, pripadnost EU i NATO

”I složili smo se da to nije samo imperativ regiona, već i želja EU i da bi članstvo Zapadnog Balkana u EU bila odlična investicija EU u svoj mir, stabilnost i bezbjednost. Vjerujemo da je nažalost jedna ozbiljna tragedija koja još uvijek traje u Ukrajini, bila povod da se prenemo svi u Evropi i shvatimo da u Ukrajini nije samo nezavisnost i sloboda u izboru budućnosti na udaru nego da je na udaru evropska bezbjednost i sistem vrijednsoti i da bi iz tog iskustva morali izvući poruku kada je u pitanju bezbjednost ZB.”

Vrijeme je, kako ističe Đukanović da se prestane sa kolebanjima oko perspective politike proširenja i ujedinjenja Evrope i da je vrijeme da Evropa jasno ponovi izvornu poruku, a to je da Balkan ima ju svoje mjesto u EU i da će to mjesto zauzeti onom brzinom kojom budu spremni da realizuju reforme. 

Kazao je i da podržava namjeru Kosova da bude dio Savjeta Evrope.

Osmani: Đukanović pravi prijatelj Kosova

Đukanović se, kako je navela predsjednica Osmani, pokazao kao pravi prijatelj kosovskog naroda.

” Cijenimo vaš bitan doprinos našoj nezavisnosti, kao i borbi protiv štetnog uticaja stranih faktora našem regionu. Ova posjeta pored toga što je istorijska, dolazi u bitnom trenutku za Zapadni Balkan. Kao dvije demokratske države, bitno je da stojimo rame uz rame pred ruskom agresijom. Diskutovali smo o našoj nepokolebljivoj posvećenosti miru i stabilnosti, kao i o bitnosti napretka ekonomske saradnje i budućnosti u evroatlantskim savezima”, rekla je Osmani.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 7. novembar 2018. godine

Ona je podsjetila i daje Crna Gora 1999. godine “otvorila vrata, a i srce mnogim građanima Kosova koji su tražili utočište”.

Dogovor je da Crna Gora i Kosovo prodube saradnju, kako bi donijeli još veću stabilnost našem regionu.

”Crna Gora je jasan primjer kako članostvo u NATO jača bezbjednost regiona. Zato, na učlanjenje Kosova u Alijansu gledamo kroz ovu prizmu. Ubjeđenja sam da će ova posjeta dovesti do jačanja saradnje i zajedničkih ciljeva. Naše dvije zemlje ključne su za zaustavljanje zlokobnih namjera kojima se žele onemogućiti naše evroatlantske integracije”, istakla je Osmani.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more