IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Tri profesora DOBILA SPOR NA SUDU zbog revanšizma direktora ministarke ex. BRATIĆ…

Mnogi profesori su, posebno ove godine, bili žrtve nezapamćenog revanšizma, te su bez ikakvog razloga, iz čiste osionosti i inata novih rukovodilaca obrazovnih ustanova, ostavljeni bez posla.

Kako su na njihova mjesta pretežno dovedeni tek svršeni pripravnici, mnogi od njih svoja prava brane na sudu i slično smijenjenim direktorima, dokazuju da je pravda dosežna. Za sada je troje njih dobilo prvostepene presude, koje još nijesu pravosnažne.

To su kazali Pobjedi iz osnivačkog odbora NVO ,,Društvo slobodnih avangardista“.

Ta NVO pokrenula je peticiju zato što su, kako objašnjavaju, godinama svjedoci ekstremne zloupotrebe diskrecionog prava direktora prilikom zapošljavanja. Traže da se donese pravilnik sa preciznim kriterijumima za prijem u radni odnos, na osnovu kojeg bi se pravila rang lista, a koja bi bila transparentna i objektivna.

Ističu i da se uveliko poseže za svim sredstvima sabotaže profesora da ostvare svoja prava, jer se sudski procesi ,,namjerno prolongiraju i obesmišljavaju“.

Podsjećaju da su konkursi raspisani samo za aktuelnu školsku godinu, te da ostaje pitanje koliko im ostaje vremena da rade nakon dobijenog spora, ako uopšte direktori ispoštuju zakonske presude.

”Od 1. septembra, ako se nešto ne promijeni, scenario može biti identičan – te je nemoguće naći rješenje i izlaz iz ove kafkijanske atmosfere u kojoj se nalazi crnogorska prosvjeta. Mnogo hrabrih profesora ujedinilo se u borbi za svoja prava, te u ovome vide jedini izlaz” poručili su oni.

Čitaj još:   ISTANBUL Rahat lokum- komfor za grlo sa Bosfora

Kažu da su podršku za peticiju dobili od velikog proja prosvjetnih radnika, ali i NVO Prosvjetne zajednice, koja je peticiju podijelila na društvenim mrežama.

Smatraju da bi odabir kandidata trebalo da se obavlja formiranjem komisije, pozivanjem kandidata na intervju, gdje ga procjenjuju odabrani, eminentni članovi od struke.

”Ipak, bez obzira na ocjenu komisije, direktor, nerijetko, samovoljno izabere kandidata, pozivajući se na diskreciono pravo. Nije izuzetak da prijavljeni kandidati čak ne dobiju ni povratnu informaciju, ni obrazloženje” istakli su iz osnivačkog odbora NVO ,,Društvo slobodnih avangardista“.

Različiti su komentari na peticiju koja je objavljena na društvenim mrežama. Pojedini nastavnici su najavili da će je potpisati, te da osnovni kriterijum prilikom zapošljavanja treba da bude ocjena i vrijeme studija. Neki su, pak, najavili da je neće potpisati, jer će ,,opet u prednosti biti oni koji su imali priliku da imaju staž i da se usavršavaju u odnosu na one koji su godinama bili bez posla“.

”Godine čekanja treba da budu prioritet, potom sve ostalo. Znamo svi šta se dešavalo, nadam se da više neće” jedan je od komentara.

Čitaj još:   CRNA GORA: Ibrahimović- Bratićka, da se IZVINI hoćemo li to učiti, da su ČETNICI DOBRI MOMCI? (video)

Neki od njih predlažu da prilikom vrednovanja kandidata, koji se prijavi za posao, određeni broj bodova nosi i univerzitet koji stoji iza njegove diplome.

izvor: agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more