IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRITANSKI Obavještajci i novi izvještaj s ratišta: Zastrašujući gubici elitnih ruskih jedinica, dramatično stanje… (foto, video)

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva i bivši bokserski prvak svijeta, obratio se okupljenima na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), koji se održava u švicarskom Davosu. Rekao je kako se Rusija i dalje nada da će zauzeti glavni grad Ukrajine…

KIYEV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 26. 05. 2022… 10: 40… BRITANSKI Obavještajci i novi izvještaj s ratišta: Zastrašujući gubici elitnih ruskih jedinica, dramatično stanje… (foto, video)

Danas je 92. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti vezane za rusku agresiju na Ukrajinu iz minute u minutu pratite na regionalnom portalu iBalkan.net

Snažan ukrajinski otpor i nesposobnost ruskih zapovjednika doveli su do značajnih gubitaka u mnogim elitnim ruskih jedinicama, stoji u najnovijem izvještaju britanskog ministarstva odbrane.

Britanci su posebno istaknuli poraze ruske elitne zračno-desantne jedinice (VDV) koji su od početka rata nizali teške gubitke. Sve je počelo s porazom u bitci za aerodrom Hostomel, a nedavno su doživjeli debakl i na rijeci kod Severodonjeck.

S druge strane, ukrajinska vojska je objavila da je Rusija napala više od 40 gradova u Donbasu i Lugansku.

Čitaj još:   VELIKA DRAMA u Njemačkoj: Više ubijenih i povrijeđenih u napadu nožem, napadač je... (foto i video)

– Uništili su 47 civilna objekta, čak 38 škola. Najmanje pet osoba je poginulo – stoji u saopćenju.

Najdramatičnija situacija je kod Severodonjecka. Guverner oblasti Lugansk, Sergej Gaidai, rekao je da su ruske postrojbe uništile sve osim jednog mosta i grad je u opasnosti da bude potpuno odsječen.

Ako Rusi osvoje taj ključan grad, to će značiti da imaju cijelu regiju Lugansk pod svojom kontrolom.

Image

07.50 Ruske snage napale su više od 40 gradova u istočnim regijama Donjeck i Luhansk, objavila je jutros ukrajinska vojska.

“Okupatori su pucali na više od 40 gradova u Donjecku i Luhansku, pri čemo je uništeno ili oštećeno 47 civilnih objekata, uključujući 38 kuća i školu. U granatiranjima je ubijeno petero civila, a 12 ih je ranjeno”, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga na Facebooku.

U proteklom mjesecu ruske snage su se fokusirale na preuzimanje potpune kontrole nad Donbasom. Rusija je poslala na tisuće vojnika u tu regiju, te napadaju s tri strane kako bi pokušali okružiti gradove Severodonjeck i Lisičansk. Pad tih gradova značio bi da je cijeli Luhansk pao u ruske ruke, što je jedan od ključnih ratnih ciljeva Kremlja.

Čitaj još:   TUGA velikog Vladimira:Nisu htjeli pod Moskvom, biće pod Stambolom...

BONUS VIDEO: IZVEŠTAJ BRITANSKOG MINISTARSTVA ODBRANE PONOVO ŠOKIRAO! “Severnu i južnu osovinu ruske vojske…”

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more