IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Redžep Tajip ERDOGAN i Milo ĐUKANOVIĆ: Razgovarali o dešavanjima u Evropi i stanju na Balkanu… (foto, video)

Dvojica predsjednika su razmijenili mišljenja o izazovima stabilnosti Zapadnog Balkana u kontekstu rata u Ukrajini, obostranu saglasnost i spremnost za saradnju u cilju rješavanja političkih, ali i socio- ekonomskih problema regiona…

ANKARA- PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 30. 05. 2022… 09: 48… Redžep Tajip ERDOGAN i Milo ĐUKANOVIĆ: Razgovarali o dešavanjima u Evropi i stanju na Balkanu… (foto, video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je telefonski razgovor sa predsjednikom Republike Turkiye Redžepom Tajipom Erdoganom, u kontekstu aktuelnih dešavanja u Evropi i kao potvrdu redovnog političkog dijaloga dvije zemlje na najvišem nivou o stanju u regionu Zapadnog Balkana i jugoistoka Evrope…

Kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, predsjednik Turkiye Erdogan je, uz zadovoljstvo prilikom da razmijene mišljenja, čestitao formiranje nove vlade, koja je prema njegovoj ocjeni pokazatelj dobrih odnosa između različitih kultura u Crnoj Gori i koja će tradicionalno dobre odnose Crne Gore i Turkiye činiti još boljim.

Dvojica predsjednika su razmijenili mišljenja o izazovima stabilnosti Zapadnog Balkana u kontekstu rata u Ukrajini, uz obostranu saglasnost i spremnost za saradnju u cilju rješavanja političkih, ali i socio-ekonomskih problema regiona.

“Erdogan je naglasio da kao članice NATO i kandidati za EU, trebamo da radimo zajedno na okončanju krize u regionu. On je čestitao predsjedniku Đukanoviću skoro preuzimanje predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi i izrazio spremnost Turkiye na saradnju i razmjenu iskustava sa Crnom Gorom”, navodi se u saopštenju iz kabineta Đukanovića.

Čitaj još:   DETALJI UŽASA KOD DOBOJA: Stravična nesreća, poginuo fudbaler, vozač bio pijan... (foto)

Kako je saopšteno, Đukanović je izrazio zadovoljstvo kontinuitetom dijaloga sa tradicionalnim prijateljem i zahvalio Erdoganu na posvećenosti i zabrinutosti za budućnost Zapadnog Balkana, zbog čega je veoma važno održavanje kontinuiranog dijaloga, imajući u vidu posvećenost Turkiye regionu.

Đukanović je potvrdio optimizam razvojem odnosa u Crnoj Gori, posebno time da su u novoj vladi mjesto pronašle sve manjine, što će značiti i učvršćivanje odnosa sa susjedima i zasigurno produžiti dalji razvoj odnosa sa Republikom Turkiye.

“Takođe, Đukanović je odao priznanje politici predsjednika Erdogana da odigra ulogu dobrog posrednika i pomogne da se dvije strane rata u Ukrajini što prije vrate političkom dijalogu. Ponovio je poziciju Crne Gore da je rat u Ukrajini ozbiljan signal ugrožavanja evropske bezbjednosti i istovremeno test istrajnosti zemalja članica NATO da odbrane vrijednosti na kojima Savez počiva. Crnogorski predsjednik je naglasio zainteresovanost Crne Gore za očuvanje evropskog i jedinstva NATO uz uvjerenje da vanredan momenat evropske bezbjednosti od nas traži dodatne napore na koje smo spremni i koji će dobiti potvrdu na samitu u Madridu”, navodi se u saopštenju.

Turski predsjednik Erdogan je uputio poziv Đukanoviću da zvanično posjeti Ankaru, na čemu će dalje raditi dva diplomatska predstavništva.

Čitaj još:   VUČIĆ: KOBRE SU SPREMNE NA SVE, One će ga čuvati, pripadnice elitne jedinice... (foto)

BONUS VIDEO: Predsjednik Đukanović dočekao predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana

izvor iBalkan.net / agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more