IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOĆNA DRAMA U BRISELU: Uvođenje embarga Rusiji “slomilo” Orbana… (foto, video)

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen je nakon završetka prvog dana summita EU u Briselu, oko jedan sat iza ponoći, objasnila kako je ključ rješenja da i Mađarska odustane od uvoza nafte iz Rusije…

BRISEL: Svijet, Ekonomija, vijesti, utorak, 31. 05. 2022… 09: 48… NOĆNA DRAMA U BRISELU: Uvođenje embarga Rusiji “slomilo” Orbana… (foto, video)

Von der Leyen je rekla da je hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanku objasnio da se za to moraju napraviti neke prilagodnjivosti, uz investicije, ali da se to može napraviti za 45 do 60 dana.

Von der Leyn je dodala da i Mađarska u svojim rafinerijama mora napraviti neke nadogradnjee zato što je sirova nafta koja dolazi naftovodom Družba iz Rusije drugačija od one koja će dolaziti morskim putem do Hrvatske i potom Jadranskim naftovodom.

Predsjednica Europske komisije je to objašnjenje dala odgovarajući na pitanja kakva su jamstva data Mađarskoj za pristanak na dogovor.

Čitaj još:   PODGORICA: Bačena eksplozivna naprava u dvorište porodične kuće... (foto)

Prema riječima predsjednice Europske komisije, nakon ove odluke EU će do kraja godine zabraniti uvoz 90 posto ruske nafte. Do takve računice su došli time što se dvije trećine odnosi na embargo na cijeli uvoz ruske nafte morskim putem, a ostatak je unilateralna najava Njemačke i Poljske da će one do kraja godine u potpunosti odustati od uvoza ruske nafte kopnenim naftovodom, javlja dopisnik Jutanjeg lista iz Brisela.

Nakon toga ostaje samo uvoz za Mađarsku, ali i o tome će se razgovarati u budućnosti, upravo uzimajući u obzir alternativni pravac preko Hrvatske…

BONUS VIDEO: Embargo EU- a za ruske energente..

izvor agenije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more