IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROGNOZA ZA LJETO: Biće daleko svježije od prošlog… (foto, video)

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda navode da bi ukupna sezonska količina padavina trebala biti manja u odnosu na prosjek, ali i da će padavine biti nejednako raspoređene…

SARAJEVO: Regija. Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 01. 06. 2022… 10: 48… PROGNOZA ZA LJETO: Biće daleko svježije od prošlog… (foto, video)

Srednja temperatura zraka tokom ljeta 2022. godine trebala biti iznad normale koja se odnosi na period 1981-2010. godina…

Na to ukazuju proizvodi SEEVCCC- a (Virtualni centar za klimatske promjene za jugoistočnu Evropu), FHMZ-a (Federalni hidrometeorološki zavod) kao i drugi prognostički materijali evropskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu.

“Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je umjerena do velika i iznosi oko 60 posto. Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se u julu mjesecu”, navode iz FHMZ- a.

U prognozi za ljeto dodaju da, iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, i minimalno dva toplotna talasa, nisu isključeni i kraći periodi s prodorima svježijih zračnih masa sa sjevera kontinenta.

“U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2022. godine trebalo bi biti malo svježije”, navode iz FHMZ- a.

Čitaj još:   TEMPERATURA RASTE: Talas nestabilnog vremena za vikend...

Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 28, a na području južne Hercegovine prognozira se preko 67 vrelih dana. Po gradivima očekivani prosječan broj vrelih dana tokom ljeta je: Sarajevo 24, Tuzla 28, Bihać 27, Mostar 59.

Iz FHMZ-a dodaju da je prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka na ovako dugo razdoblje složenija i manje pouzdana zbog čega se prognoza padavina za predstojeće ljeto mora uzeti s većom dozom rezerve.

“Dostupni prognostički materijali upućuju da bi ukupna sezonska količina padavina trebala biti manja u odnosu na prosjek uz umjerenu vjerovatnoću prognoze. Padavine će biti nejednako raspoređene, što znači da se očekuju duža sušna razdoblja, ali i periodi s izraženijim pljuskovitim padavinama”, navode iz FHMZ- a.

Dodaje se da su na jugu zemlje u ljetnom periodu ukupne količine padavina znatno manje u odnosu na ostatak zemlje tako da nije isključena mogućnost izostanka padavina na mjesec dana, ali i na duži vremenski period…

BONUS VIDEO: Kako pravilno očitati vremensku prognozu?

izvor iBalkan.net

CRNOGORSKA PARTIJA: DRITAN Abazović u Beogradu da postavi pitanje diskriminacije crnogorske zajednice… (foto, video)

Crnogorska partija očekuje od premijera Dritana Abazovića da prilikom zvanične Read more

Čitaj još:   Crnogorski građanski pokret 2021: Bečić da uvrsti u dnevni red Zakon o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija i simbola... (foto)
Dnevni horoskop za 26. jun 2022. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

VIC DANA: Tajnica nazvala direktora zoo vrta da ga pita šta da radi, zbog hitnog slučaja… (foto)

„Gospodine direktore, stvar je hitna“!!! ZAGREB: Regija, Zanimljivosti, subota, 25. Read more