IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IAKO JE IMALA NIJET, NANA FATA NEĆE MOĆI OBAVITI HADŽ OVE GODINE…

Nana Fata Orlović, bosanska heroina i simbol ustrajnosti i borbe za svoja prava, neće moći obaviti hadž ove godine, javlja Mina a prenosi Anadolu Agency (AA).

Nana Fata Orlović imala je namjeru da obavi hadž, međutim, nadležne institucije u Saudijskoj Arabiji su za ovogodišnje hadžije ograničila životnu dob hadžija na 65 godina starosti, što je značilo da nana Fata neće moći dobiti vizu za obavljanje hadža.

S tim u vezi, uvažavajući napore nane Fate i njen ogromni doprinos na afirmaciji dobra i pravde, te iznimnu reputaciju i ugled koji je stekla u domaćoj i stranoj javnosti, reisul- ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein- ef. Kavazović se 10. maja ove godine pismeno obratio ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji nj.e. Usameubin Dahiluel- Ahmediju s molbom da provjeri postoji li mogućnost da se nana Fata izuzme od usvojene odluke nadležne instance njegove zemlje i nani Fati izda potrebnu vizu za odlazak na hadž.

Ambasador Kraljevine je reisul- ulemu Kavazovića danas obavijestio da je poduzeo potrebne mjere i obratio se nadležnima u svojoj zemlji u vezi s ovim pitanjem, te da je obaviješten da su vlasti njegove zemlje ostale pri svojoj odluci da se starijim od 65 godina ove godine ne omogući obavljanje hadža.

Čitaj još:   MILE, ARLAUČE I TRAŽI, DA UKINE INZKA:"Ne treba nam Visoki predstavnik..."

Kazali su, kako navodi u svom današnjem dopisu, da ta odluka ima „za cilj zaštitu ove vrijedne kategorije hadžija, poglavito stoga što se svijet još uvijek nije u cijelosti oporavio od pandemije koronavirusa“.

Ovo znači da nana Fata ove godine neće moći obaviti hadž, no nadamo se da će narednih godina okolnosti biti povoljnije, a nanino zdravlje dovoljno dobro i da će ona hadž moći obaviti u jednoj od njih, saopćili su iz Kabineta reisul- uleme…

izvor: AA

Dobri ljudi ispunili NANI FATI Orlović veliku želju- OTIĆI ĆE NA HADŽ…

Bosanskohercegovačka heroina nana Fata Orlović ove godine će posjetiti Meku i Read more