IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZAŠTO NEDOSTAJE PROFESORA MATEMATIKE, FIZIKE, HEMIJE: „Matematičari ne traže posao, posao traži njih“ (foto, video)

Deficit pojedinih profesora i nastavnika u školama je sve veći problem: Nedostaje prosvetara za matematiku, fiziku, hemiju i njemački jezik. Kako privremeno i dugoročno rešiti ovaj problem?

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti. vijesti, nedelja, 05. 06. 2022… 12: 08… : ZAŠTO NEDOSTAJE PROFESORA MATEMATIKE, FIZIKE, HEMIJE: „Matematičari ne traže posao, posao traži njih“ (foto, video)

U Ugostiteljsko– turističkoj školi je nedavno čas matematike držala profesorka geografije. Direktorka te škole je za lokalne medije izjavila da je profesora matematike dugo tražila na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, ali da ovih kadrova nema među nezaposlenima nema.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji, u Beogradu fali čak 20 nastavnika i profesora matematike, u Nišu 4, u Kragujevcu 3, u Zrenjanjinu i Valjevu po jedan.

To je prilično zabrinjavajuća situacija, smatra, profesor sa Prirodno– matematičkog fakulteta u Nišu, posebno što je matematika izuzetno važna u procesu razvijanja logičkog mišljenja, načinu rasuđivanja i povezivanja činjenica.

Mogu i studenti završnih godina…

Ako na Birou rada nema profesora matematike, on predlaže da škole angažuju studente matematike sa završnih godina studija.

„Vrlo je bitno ko vam predaje matematiku u školi i nije naivno uopšte da to rade nestručna lica, i opredelio bih se za studente završnih godina. Oni su itekako bolja opcija, jer predavati matematiku zahteva posebne veštine iz pedagoško– psiholoških predmeta, kao i iz osnovnih matematičkih disciplina“, kaže Zlatanović.

Međutim, ni studenata matematike nema dovoljno već godinama, kaže Zlatanović. Prirodno – matematički fakultet u Nišu već desetak godina ne uspeva da popuni 54 budžetska mesta za studiranje, dok su pre toga imali i samofinansirajuće studente.

Razlog za to on vidi u tome što je ranije matematika bila spojena sa informatikom, a od kako je odvojena u posebne departmane, matematiku upisuje tek dvadesetak mladih godišnje, a ukupno do diplme stigne njih petanestak.

Čitaj još:   ABAZOVIĆ OBJEDINIO SVE: Dritan te tuži, Dritan ti sudi…

Profesor Zlatanović smatra da interesovanje za matematiku na globalnom nivou ne opada, dok je u Srbiji sve veći trend da se upisuju fakutlteti gde se lakše dolazi do diplome.

„Za matematiku je neophodan talenat i kontinuirani rad. Ovo drugo je presudno“, kaže on i dodaje da mladi nemaju motivaciju da rade u prosveti.

„Profesorsko zanimanje je prema mom mišljenju vrlo degradirajuće pre svega što je taj zakon koji uređuje odnose đaka i profesora drugačiji nego što je bilo ranije, i zbog toga što su plate vrlo male. Ono što bih ja preporučio je da plate prosvetnim radnicima budu znatno veće da bi oni imali motivaciju da upisuju matematiku, a i druge nauke, i da se bave prosvetom jer je rad u prosveti izuzetno važan za našu decu, za buduće generacije. Takođe bih predložio stipendiranje studenata koji hoće da upisuju deficitarne module“, kaže profesor PMF a Milan Zlatanović.

Rešenje za ove probleme, naš sagovornik ne vidi u društvu u kojem živimo, jer kako kaže, umesto da „humanistička i tehnička inteligencija zajedno pokreću društvo unapred kritičkim pristupom društvenim pitanjima i problemima, dominacija ideologije konzervativizma umrtvljuje društvo, zbog čega su mnogi delovi stanovništva su u nazadovanju“.

„Matematičari ne traže posao, posao traži njih“

Za to vreme, na PMF-u Nišu priželjkuju više studenata matematike uprkos pomenutom trendu upisivanja lakših fakulteta. Naš sagovornik, profesor Milan Zlatanović ističe da među matematičarima nema nezaposlenih, posebno što sa ovim fakultetom mogu da rade i druge poslove zahvaljujući smeru na fakultetu– primenjena matematika.

Čitaj još:   MEĐU NAJPOPULARNIJIM IMENIMA NOVOROĐENČADI U BEČU I BRISELU JE MUHAMED

„Matematičari ne traže posao, posao traži njih, jer oni mogu da rade u privredi, obrazovanju, IT sektoru. Matematičar može da radi u osiguravajućim društvima i kompanijama za procenu rizika, da radi u institutima kako u zemlji, tako i u inostranstvu, zatim u sektoru medicine i farmaceutske industrije i u mnogim drugim sektorima, jer matematika se nalazi u svim sferama života“.

BONUS VIDEO: Kako je jedan profesor fizike postao Jutjub zvijezda…

izvor Direktno.rs

Dnevni horoskop za 26. jun 2022. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

VIC DANA: Tajnica nazvala direktora zoo vrta da ga pita šta da radi, zbog hitnog slučaja… (foto)

„Gospodine direktore, stvar je hitna“!!! ZAGREB: Regija, Zanimljivosti, subota, 25. Read more