IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Rudnik uglja PLJEVLJA objasnio zašto ” ANGAŽUJE VRTLARE”

Rudnik uglja Pljevlja (RUP) oglasio se saopštenjem povodom konkursa u kojem za zapošljavanje traže 29 vrtlara. Oni su pojasnili da će vrtlari, između ostalog, biti angažovani za sadnju novih 250.000 sadnica ljekobilja.

“Javnost je imala priliku da se upozna sa činjenicom da je RUP ušao u proces sadnje ljekovitog bilja (lavanda, žalfija, timijan i miloduh) u sklopu projekta rekultivacije zemljišta, još u septembru mjesecu prošle godine…

Na ovaj način radiće se oplemenjivanje zemljišta, odnosno vraćanje u prvobitni položaj, dok će od same rekultivacije, u ovom slučaju, kompanija imati i dodatnu finansijsku korist. Dosadašnji radovi na rekultivaciji zemljišta bili su na vrlo niskom nivou, jer se nisu uvodile nikakve nove kulture osim standardizovane travno-djetelinske smješe.”, naveli su iz RUP- a.

Ta kompanija, kako kažu, trenutno obrađuje skoro 10 hektara zemljišta kroz uzgoj ljekovitog bilja, dok će, najavljuju, u narednom periodu– do septembra mjeseca ove godine, “biti zasađeno još 10 hektara, čime će biti obuhvaćena površina od ukupno 20 hektara, što predstavlja prvi ozbiljniji projekat na rekutivaciji u našoj kompaniji u periodu od preko deset godina”.

Takođe, krajem mjeseca juna planirana je, ističu iz RUP-a, berba prve svježe mase ljekovitog bilja, njena prerada i destilacija, nakon čega će se, kako su pojasnili, raditi hemijske analize dobijenog finalnog proizvoda, a na osnovu kojih će “napraviti prvi presjek dosadašnjeg rada naših plantaža”.

“Imajući u vidu da biljne vrste zahtijevaju, pored mašinske obrade, i značajan fizički rad, potrebno je angažovanje većeg broja sezonske radne snage, kao i na svakoj ozbiljnoj plantaži. Dodatno, s obzirom da je plantaža ljekobilja u početnoj fazi, biljke zahtijevaju svakodnevnu obradu radi stvaranja homogenizacije zemljišta, povoljnog vodo- vazdušnog režima u zemljištu, unošenja hranljivih materija, blagovremene zaštite od bolesti i štetočina i drugo. Sve to predstavlja i te kako opravdane razloge za angažovanje fizičke radne snage”, istakli su u saopštenju.

Čitaj još:   SRAMOTA I BRUKA CRNE GORE: PLJEVLJA, umjesto Treće sandžačke brigade, osvanula tabla s imenom četničkog komandanta! (foto)

Komentarišući konkretno potražnju 29 sezonskih radnih mjesta na poslovima vrtlara, neophodno je, ukazuju u Rudniku uglja Pljevlja, naglasiti da je “riječ o projektu koji u cjelosti, tokom predviđenih šest mjeseci, finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), od kojih će RUP odabrati četvoro i sa njima zaključiti radni odnos na neodređeno vrijeme”.

“Svjesni smo da je, kao i u svakoj proizvodnji, „živi rad“ najskuplje ulaganje, ali, prosto, u samom početku osnivanja plantaže, nije moguće mašinski vršiti sve agrotehničke mjere u samoj plantaži. Već od treće godine fenofaze razvića biljaka, sva obrada moći će da se radi mašinski.

Na kraju, ističemo da će zaposleni vrtlari, pored rada na sadnji novih 250.000 sadnica ljekobilja na površini od 10 hektara, gdje će, u konkretnom slučaju, sva sadnja morati da bude izvršena ručno, biti angažovani i na zasadu površine od oko pet hektara, gdje će se gajiti krompir, crni luk, grašak, pasulj i ostale biljne kulture…

Čitaj još:   BEOGRADSKI MAGAZIN ISMIJAO DODIKA: "Najbolji prijatelj svih SRPSKIH PREDSJEDNIKA !"

Prema planu, od prihoda po osnovu prodaje ovih proizvoda pokrićemo dio sredstava uloženih proces proizvodnje, dok ćemo viškove od tih proizvoda donirati Narodnoj kuhinji, u čijem otvaranju naša kompanija pruža veliki doprinos, ali i Crvenom krstu i ostalim humanitarnim organizacijama”, zaključili su u saopštenju.

izvor: cdm.me

PLJEVLJA: Tužilaštvo formiralo predmet protıv MILANA Lekića, zbog svadbenog poklona…

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima formiralo je predmet povodom snimka Read more

PLJEVLJA: OKG SS IZVELA RITUAL ’’KRVI I TLA’’- Prisustvovali šef… 

Prema pouzdanim podacima portala Aktuelno šefu OKG SS P.P. ulazak Read more

Milo ĐUKANOVIĆ RASPISAO LOKALNE IZBORE U PLJEVLJIMA ZA 3. juli…

Predsjednik Republike Crne Gore, Milo Đukanović donio je odluku o Read more