IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DUŠAN JANJIĆ ANALIZIRA: Lavrov je poručio Vučiću– „trčat ćeš ti još“…

Najavljena pa otkazana posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova bila je test lojalnosti za ljude poput Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, ocijenio je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

“Ja se ne bih dobro osećao da je meni upućena ta pohvala koju je Lavrov uputio Vučiću– da se on divi njegovoj hrabrosti, da ga podržava, da je on pravi prijatelj… Znate šta to znači– ‘trčaćeš ti još’”, rekao je Janjić u emsiji Iza vijesti na N1.

On je rekao da, protivno tome što Aleksandar Vučić govori da u međunarodnim odnosima ima samo interesa a ne ljubavi, “mi nikako da prepoznamo interese”.

Smatra i da Srbija nije uspjela da se “sakrije ispod kamena” dok ne prođe kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu, kao što je Vučić govorio da treba.

“Gušter je ostao na kamenu i neko ga je pokupio. Taj neko je Moskva”, rekao je Janjić.

Otkazivanje posjete Lavrova vidi kao privremeni dobitak za režim u Srbiji. Da je Lavrov došao sigurno bi imali manifestacije rusofila na ulici, što je izbjegnuto, ali ti ljudi postoje, napominje Janjić.

“Sada predstoji mobilizacija, Moskva će mobilisati te slojeve. S tog stanovišta mi smo na gubitku”, kazao je on.

Janjić ne isključuje mogućnost da ruski predsjednik Vladimir Putin postavi uslov da Vučić lično dođe na potpisivanje ugovora o gasu.

Čitaj još:   ATINA, ISTORIJSKI DAN: Žena, prvi put na čelu države , Katerina Sakelaropulu, NOVA PREDSJEDNICA GRČKE... (foto)

Prema Janjićevoj ocjeni, Vučić taktizira ali tako se ne gradi kredibilitet, i djeluje kao da je predsjednik Srbije prespavao posljednja dva-tri mjeseca i ne vidi da su se i tradicionalno neutralne zemlje opredijelile za NATO.

“Vučić opet obećava nešto nemoguće, a to je da sačuva vojnu neutralnost. To će se raspršiti kao i priča o gasu i o Lavrovljevoj poseti… Vrlo brzo”, rekao je.

“Ponašamo se bez dostojanstva a mnogo pričamo o njemu. Lomimo kičmu na sve strane a pričamo o uspravnom držanju i zapravo idemo u samoizolaciju, jer takve partnere na kraći rok niko ne želi”, dodao je Janjić.

Na konstataciju da većina građana u Srbiji podržava prorusku politiku, Janjić napominje da je radio u institutu za istraživanje javnog mnijenja i da takve ankete ne treba da budu vodilja politike.

Problem političara u Srbiji, pogotovo Vučića, je što pokušavaju što više da “pokupe kajmak” iz postojećeg stanja, umjesto da gledaju kako da promijene stvari, rekao je on.

Upitan o predstojećoj posjeti njemačkog kancelara Olafa Scholza, naveo je da incident sa Lavrovim neće biti tema te posjete, već da će glavna tema biti usaglašavanje sa spoljnom politikom EU.

Za Scholza kaže da će donijeti jasne poruke Srbiji, uključujući onu o viznom režimu, i prenijeti usaglašene stavove Washingtona, Berlina i Londona.

Čitaj još:   MILO Đukanović: ŠTO MANJE PROSTORA NA ZAPADNOM BALKANU VIŠE ZA ONE KOJI DJELUJU SA ANTIEVROPSKIH POZICIJA... (foto i video)

izvor: SB

BRAVO ZA OBJAVU FOTKE: Vučić, proterivao ljude iz Zemuna jer su Hrvati… (foto, video)

Na Tviteru je objavljena fotografija sa protesta ispred zgrade, organizovan Read more