IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Crna Gora postala država u kojoj nemaju svi građani ni ista prava ni iste obaveze: Pijani milijarderi i statisti u kukuruzu… (foto, video)

U našem slučaju, poneko plaća porez, a poneko prima naknade…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četrtak, 09. 06. 2022… 10: 58… Crna Gora postala država u kojoj nemaju svi građani ni ista prava ni iste obaveze: Pijani milijarderi i statisti u kukuruzu… (foto, video)

Autorka: Jadranka Rabrenović

Punih 15 godina ova država zna da treba, na osnovu izvršnih sudskih presuda svojih sudova, da isplati 40 miliona eura bez kamata za 1.800 radnika bivše fabrike „Radoje Dakić“ kojima duguje 77 plata. I – ništa!

Umjesto da isplati taj dug, kako koja vlast i kako koja parlamentarna većina povećava broj građana kojima treba isplaćivati naknade po raznim osnovama. Izglasavaju se naknade za majke sa troje i više djece, naknade za penzionere KAP-a, naknade za zaposlene u državnim firmama u stečaju, naknade za radnike KAP-a, naknade za izabrane radnike metalske i rudarske struke…

I naravno: nema nikakvih naknada za zaposlene u privatnim firmama u stečaju, za majke sa dvoje djece, za samohrane očeve sa troje i više djece…

Suština i razlog postojanja države nije da građani statiraju u kukuruzu članovima stranaka koji hoće da dođu na vlast, već da svi građani u toj zajednici imaju ista prava. A pravo na ista prava počiva na činjenici da svi građani treba da plaćaju isti porez na iste djelatnosti. U našem slučaju, poneko plaća porez, a poneko prima naknade!

Uoči izbora 2016. godine tadašnja parlamentarna većina smislila je naknade za majke sa troje i više djece, a svesrdno je tu ideju podržala tadašnja vlast.

Tada je 22.498 žena dobilo pravo na mjesečne naknade između 336 i 192 eura, zavisno od toga da li su imale ugovor o radu ili su zvrjale decenijama po evidencijama biroa rada, a zarađivale na crno. Odnosno 40 miliona eura ukupno, taman koliko dugujemo dakićevcima! Očekivano, Ustavni sud je ocijenio da nema razloga da neke građanke imaju više prava od nekih drugih građanki i ukinuo diskriminatorski zakon.

A kad nam je osvježilo 2020. godine, isti koji su favorizovali samo neke majke, zaključili su da tim majkama treba nastaviti plaćati naknadu od 192 i 336 eura mjesečno do kraja života, ali da taj krug ne treba širiti sa novim majkama bez obzira na to koliko djece rode. I tako, od ove godine tu naknadu prima 14.575 žena, ali nam od marta, kad je zaključeno prijavljivanje, niko nije kazao koliko će nas koštati to njihovo pravo. Osim što je tadašnji državni sekretar Janko Odović napomenuo da ćemo ih, ako ti troškovi premaše predviđenih 25 miliona eura, isplatiti iz tekuće rezerve.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 19. mart 2024. godine

Prije sad već znakovitih izbora 2016. godine tadašnja ad hoc stvorena parlamentarna većina (DF, Demokrate, SNP i SDP) izglasale su zakon po kojem treba još jednom isplatiti otpremnine za radnike KAP-a iz budžeta. Toga puta 5,45 miliona eura za 450 penzionera KAP-a.

I Ustavni sud ponovo konstatuje kako se ne može iz poreza svih građana plaćati naknada za odabrane građane.

Sad već znate: čim je ,,osvježilo“, tadašnji ministar ekonomije Jakovc Milatović počinje gurati svoj osobni projekat i piše zakon po kojem će 1300 radnika metalskog i rudarskog sektora dobiti po – 12 hiljada eura. Tu je ostalo nejasno kako je Milatović, inače prethodno bankar u EBRD, uspio da izračuna da je to 12, a ne 15,6 miliona ukupno, ali to su male tajne velikih majstora finansija. I on je objasnio da se pare za te otpremnine, ako bude ne daj bože, mogu naći u tekućoj rezervi.

Sad su te male tajne pod udarom 4.750 prijavljenih metalaca i rudara, ali je Milatović brigu o tome prepustio Aleksandru Damjanoviću. I ovaj je, iako je saopštio da je u tekućoj rezervi zatekao svega 5,7 miliona eura, najavio da obećane naknade – ne da neće dovoditi u pitanje – nego da će ih povećati.

Pretendenti na državne pozicije nastavljaju da se ponašaju kao pijani milijarderi, pa odlučuju da prekinu sa diskriminacijom i određuju da sva djeca do 18 godina imaju pravo na dječiji dodatak. Prethodno je naš finansijki mag Milatović objasnio da to

Čitaj još:   "JEDNU ROBIJU ZAMENIO DRUGOM", SVADBA U KAZAMATU: Diler oženio ljubav iz detinjstva, proslavili uz sok i kafu... (foto)

pravo treba da sljeduje samo djecu do šeste godine života, za razliku od ranijeg rješenja po kojem su dječiji dodaci isplaćivani samo porodicama u stanju socijalne potrebe i kad je to koštalo poreske obveznike 5,3 miliona eura.

Finansijski mag je predvidio u nacrtu budžeta za ovu godinu 23 miliona eura za prvobitno rješenje, odnosno za šestogodišnjake. Tadašnja parlamentarna većina se zgrozila nad tom diskriminacijom i izglasala da djeca tri puta duže treba da primaju taj dodatak. Finansijski mag izračunao je da će to dodatno koštati 4,4 miliona eura, odnosno ukupno 27,4 miliona. A ako ne bude dovoljno para, pogađate, tu je tekuća rezerva!

I tako, očekujući da nam sud u Strazburu poruči da neizostavno treba da isplatimo 40 miliona eura dakićevcima i da ih izmolimo da oproste kamate, dogurali smo do još stotinjak miliona eura raznih naknada godišnje za 50-ak hiljada novih korisnika.

BONUS VIDEO: Pressing/ Jadranka Rabrenović, novinarka dnevnog lista “Pobjeda”

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more