IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGAN Koprivica direktor CDT- a: Crna Gora ima važnijih problema od Otvorenog Balkana, ne očekuje se izručenje SVETOZARA Marovića… (foto, video)

Dragan Koprivica, da ne treba da budemo paranoični, ali da treba da budemo oprezni kada znamo da iza te inicijative stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četrtak, 09. 06. 2022… 11: 58… DRAGAN Koprivica direktor CDT- a: Crna Gora ima važnijih problema od Otvorenog Balkana, ne očekuje se izručenje SVETOZARA Marovića… (foto, video)

Izvršni direktor CDT- a Dragan Koprivica smatra da Crna Gora ima mnogo važnijih unutrašnjih stvari koje mora da riješi da bi mogla da govori o regionalnoj inicijativi kakav je Otvoreni Balkan. Ističe da ne treba da budemo paranoični, ali da treba da budemo oprezni kada znamo da iza te inicijative stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Koprivica ističe da je istraživanje pokazalo da oko 50 odsto građana ne zna šta je Otvoreni Balkan.

“Ni Vi, ni ja nijesmo imali priliku da vidimo zvanični poziv Otvorenog Balkana i da znamo šta to podrazumijeva”, kazao je on u emisiji “Link”, Radija CG.

Kad dođu donosioci odluka, smatra on,  treba ih pitati da nam pokažu ponudu Otvorenog Balkana i da se otvori rasprava i u parlamentu.

“Ovo je tema koja dijeli i koja može napraviti problem i za Vladu i za društvo u cjelini, jer su ljudi podijeljeni”, kazao je izvršni direktor CDT-a.

Koprivica ističe da smo dobili prenaglašeno važnu temu za društvo.

“Ja mislim da Crna Gora ima mnogo važnijih stvari koje mora da riješi da bi mogla da govori o regionalnoj inicijativi. Može li Crna Gora bez Otvoreno Balkana, ja mislim da može, a može li bez pravosuđa –  ja mislim da ne može”, kazao je on.

Smatra da je u redu imati status posmatrača, ali da ni jedna odluka ne smije biti donesena bez ozbiljne javne rasprave, bez debate u parlamentu i detaljne analize.

“Svako ko je pratio politiku devedesetih zna ko su inicijatori OB. Ne kažem da treba da budemo paranoični i uplašeni, ali moramo da budemo jako oprezni kada znamo da iza toga stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić”, kazao je on.

Ne očekuje izručenje Marovića

Koprivica ne očekuje da će posjeta premijera Dritana Abazovića Srbiji doprinijeti izručenju Svetozara Marovića.

“Jučerašnji odgovor Vučića na pitanje zašto nije izručen, ono nabrajanje ambasadora ne obećava da ćemo tu doći do rješenja. Naravno da svi želimo da se Marović privede pravdi i da odgovara, ali vidjećemo kako će se stvari odvijati”, kazao je on.

Čitaj još:   Sergej Trifunović i PSG: "POZDRAVLJAMO PRESUDU KARADŽIĆU..."

Ističe da je priča o Temeljnom ugovoru prenaglašena.

“Treba potpisati ugovor sa Srpskom i Crnogorskom pravoslavnom crkvom i završiti priču. Meni je smiješno kada neko kaže da ugovor mora biti u skladu sa Ustavom, a sa čim će biti u skladu ako neće sa Ustavom. Treba samo čitati šta tu piše”, kazao je on.

Ne očekuje pozitivan izvještaj EK

Kada je riječ o evropskim integracijama kazao je da od 2015. godine nemamo  napretka u pregovorima sa EU.

“A zašto nemamo – zato što nema političke volje. Da smo mi uradili što smo trebali naša pozicija bi bila mnogo bolja. Da li ćemo uraditi, dešavanja mi ne daju prostora da budem optimista”, smatra Koprivica.

Govoreći o hapšenju čelnika pravosuđa, kaže da je to pozitivan korak, ali da su ti čelnici imali dosta komunikacije sa ostalim sudijama i funkcionerima i to će, kako dodaje, ostaviti nesagledive posljedice na naše pravosuđe.

“Ko danas vjeruje presudana?”, pitao je Koprivica.

Prema njegovom mišljenju vjerovatno će u izvještaju EK biti dobro ocijenjeno sve oko procesuiranja, ali izuzetno negativno oko pravosuđa i mnogo drugih stvari, a naročito oko načina odlaganja izbora.

“Ne očekujem baš pozitivan izvještaj”, ističe Koprivica.

Pravosuđe i izborna reforma se moraju rješavati u paketu

Kaže da poslanici posljednih godina imaju praksu da ponište sve demokratske principe kada to njima odgovara i da svako ima primjer kada je to uradio.

Izborna reforma je svjesno i namjerno minirana jer je to tako odgovaralo političkim elitama, naglašava Koprivica.

“U jednom renutku Odbor za izborno zakonodavstvo bojkotuju najjača partija vlasti i opozicije DF i DPS. To sve govori o njihovom odnosu o tome”, kazao je on.

Koprivica ističe da treba napraviti paket između pravosuđa I izbora jer su ti procesi povezani. Napominje da ako ne budemo imali funkcionalan Ustavni sud u oktobru ne možemo imati izborni proces.

“Da li je to neko namjerno uradio i zakazao izbore 23. Oktobra, a zna da se tada ne mogu održati jer jedan sudija u septembru ide u penziju I oni više ne mogu donositi odluke. Da li je to neko namjerno uradio-ne znam, neću da spekulišem, ali je jedno jasno-nema izbora bez zaštite biračkog prava. A Ustavni sud zaštita prava. Mi ćemo biti za odlaganje ako ne bude Ustavni sud funkcionalan”, kazao je on I dodao da ti izbori ne mogu biti demokratski.

Naglašava da se sve mora rješavati u paketu.

Čitaj još:   Erdogan predložio trgovinu bez dolara...

“Ne samo izborno zakonodavstvo, ne samo pravosuđe već i Zakon o Skupštini I o Vladi. To mora biti paket. I ovi pregovori se moraju voditi u paketu. Krene li se rješavati jedno po jedno, mislim da nećemo ništa riješiti, jer kad se vratimo na pravosuđe, tu se radi samo o devet ljudi. Vjerujete li da nemamo 9 kvalitetnih pravnika koji zadovoljavaju sve uslove da budu na funkcijama koje treba. Ja mislim da ih imamo”, kazao je on.

Naglašava da se samo radi o političkoj volji.

“Jer kad se ovo riješi moraće se pričati i o drugim stvarima. Moraće  se prićati o ekonomiji, nelegalno stečenoj ekonomiji I tako dalje”, kazao je Koprivica.

Odgađanje izbora nedemokratski potez

Odgađanje loklanih izbora za oktobar, ne odgovara demokratiji, navodi Koprivica.

“Tu je napravljen ozbiljan presedan. Svako može prostom većinom odgoditi izbore. Mene ne zanimaju njihovi rejtinzi. Mi kad nešto radimo radimo po pravilima, a to je da se borimo za demokratske principe. Poraz za jedno demokratsko društvo je da vam neko kaže da izbore treba odložiti zbog turističke sezone. Ispada turistička sezona važnija od osnova demokratije. Šta je sljedeće – izbore ćemo odložiti jer su se otelile krave”, kazao je Koprivica.

BONUS VIDEO: Sporenja u vlasti Crne Gore zbog učešća u Otvorenom Balkanu…

Izvor:RTCG

Dnevni horoskop za 26. jun 2022. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

VIC DANA: Tajnica nazvala direktora zoo vrta da ga pita šta da radi, zbog hitnog slučaja… (foto)

„Gospodine direktore, stvar je hitna“!!! ZAGREB: Regija, Zanimljivosti, subota, 25. Read more