IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BERLIN- Njemačka štampa o sastanku Šolca i Vučića: Žestoka neslaganja u Beogradu… (foto, video)

EU sada već sve otvorenije zahtjeva od Srbije da odabere stranu, navode njemački mediji u analizama posjete kancelara Šolca Beogradu. Nekima djeluje da će Vučić nastaviti sa politikom sjedjenja na dvije stolice...

BERLIN: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 11. 06. 2022… 13: 38… BERLIN- Njemačka štampa o sastanku Šolca i Vučića: Žestoka neslaganja u Beogradu… (foto, video)

„U razgovoru sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, savezni kancelar Olaf Šolc je insistirao na tome da se Srbija – koja je ipak kandidat za pristupanje EU – izvoli priključiti evropskim sankcijama protiv Rusije. Što, kako je Šolc pojasnio na konferenciji za štampu, ‘u najboljem slučaju ne treba da se desi kad sve bude gotovo’“, javio je dopisnik javnog servisa ARD koji prati Šolca na balkanskoj turneji.

„Na to je srpski predsjednik – baršunasto mekim glasom, ali tvrdim riječima– opširno počeo da objašnjava zašto neće ispuniti tu želju: da su odnosi sa Rusijom stari vjekovima, da Moskva podržava Srbiju u Savjetu bezbjednosti UN i da je energetska situacija komplikovana“, piše na portalu javnog servisa. „Srbija skoro sasvim zavisi od ruskog gasa i dobija ga od Putina po povlašćenoj cijeni.“

„Stvar sa sankcijama potcrtava koliko se Srbija do sada dobro osjećala sa svojom politikom dvije stolice – ruskom i evropskom. I da u Beogradu uopšte ne uviđaju da moraju da se odluče za jednu od dvije stolice“, dodaje se u izvještaju, prenosi DW.

Čitaj još:   Anica BELJKAŠ je iz Pljevalja i njena ,,Ženska posla“ u ,,muškom svijetu“: Živi život koji je zamislila, radi u banci, igra košarku, na nagovor drugarice upisala je master studije... (foto)

„Za Njemačku je srpsko odbijanje sankcija vrlo neprijatno jer dolazi u trenutku kad je Berlin takoreći ponovo otkrio Balkan. I uvidjeo da ne može vječno da zamajava šest zapadnobalkanskih država ukoliko želi da suzbije ruski uticaj u regionu“, navodi javni servis.

Vodeća njemačka agencija dpa ocjenjuje: „EU sada već sve otvorenije zahtijeva od Srbije da odabere stranu. Šolc je ukazao na to da u EU postoji zajednička linija naspram Rusije i da nijedna zemlja koja želi da pristupi EU o tome ne treba da gaji iluzije.“

List Berliner cajtung navodi da je između Vučića i Šolca bilo „žestokih neslaganja“. List podsjeća na Šolcovu izjavu iz Prištine da „nije zamislivo da dvije zemlje, koje se međusobno ne priznaju, postanu članice EU“.

„Već dva sata kasnije, kancelar je saznao da je barem u Beogradu to sasvim zamislivo“, komentariše berlinski list i bilježi da je Vučić „maltene agresivno“ odgovorio na pitanje njemačke novinarke o tome, navodeći da Srbija ne reaguje na „pritiske i pretnje“.

Frankfurter algemajne cajtung, čiji je tekst predat u štampu prije susreta Vučića i Šolca, navodi da je kancelar dao sebi zadatak da oživi pristupni proces.

„On želi da spriječi da države potpadnu pod ruski uticaj ili, u slučaju Srbije, ostanu pod njim i tako naštete procesu evropskih integracija. U Berlinu polaze od pretpostavke da ekonomski oslabljena Rusija na duge staze neće više biti atraktivan partner zemalja Zapadnog Balkana“, navodi list.

Čitaj još:   TAKO JE KAKO JE Zapadnom Balkanu decenije do standarda EU...

„Jednovremeno je Šolc shvatio da je EU skoro sasvim prokockala vjerodostojnost u zemljama Zapadnog Balkana, recimo u Sjevernoj Makedoniji“, dodaje se u tekstu. „Šolc želi da iskoristi političku težinu Berlina tako da perspektiva pristupanja bude realna opcija, svakako realnije nego što je sada slučaj.“

BONUS VIDEO: KANCELAR NJEMAČKE U BEOGRADU- Olaf Šolc konkretan u zahtjevu za uvođenje sankcija Rusiji!

IZVOR DW

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more