IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Poruke iz BiH nakon utakmice u PODGORICI: ”Bilo je kao kod kuće ili još bolje- KAO NEKAD U TITOGRADU”

Sinoćnja utakmica između Crne Gore i Bosne i Hercegovine ovog je vikenda među ključnim temama u medijima u susjednoj državi.

Osvrćući se na sam duel, svi su jednoglasni u ocjeni kako je on protekao u izuzetnoj atmosferi.

Svuda riječi dobrodošlice

Izvještač “Dnevnog avaza” zapazio je kako je juče u Podgorici vladala fudbalska groznica. Iako su bodovi bili jako važni i jednima i drugima, konstatovao je i – “gdje god smo kročili čuli smo riječi tople dobrodošlice”.

“Podgoričani sa kojima smo razgovarali na Trgu nezavisnosti, kao i u obližnjim kafićima i tržnim centrima izuzetno su prijateljski raspoloženi prema Bosancima i Hercegovcima, tako da se osjećamo kao kod kuće. Ili još bolje rečeno – kao nekada u Titogradu”, naglašava on.

Sarajevski portal “Klix” ocijenio je da je meč odigran u fantastičnoj i sjajnoj atmosferi, a identičnu ocjenu iznio je i izvještač “Oslobođenja”.

Pomenuti list prenio je i kako u gradu nije bilo problema povodom prisustva velikog broja navijača, te da su pristalice BiH tokom dana ‘okupirale’ dio lokala u gradskom centru.

Internet portal “sportsport.ba” akcentovao je kako je intoniranje himne Bosne i Hercegovine pod Goricom ispraćeno aplauzom, a donio je i snimak nakon utakmice, na kojem se vide djeca iz Podgorice koja oduševljeno pozdravljaju Miralema Pjanića.

Čitaj još:   Šta stoji iza pomame za DRŽAVLJANSTOM SRBIJE u SREBRENICI?

Stanje na sportskim borilištima u regiji je, nažalost, takvo da sinoćnji meč – time što nije bilo incidenata ili poruka mržnje – zaista predstavlja pozitivan primjer. Okršaji reprezentacija ili klubova država regiona često obiluju političkim i nacionalističkim porukama, a sve se nerijetko završavalo i drakonskim kaznama UEFA.

Kako je bilo nekad: “Nož, žica, Srebrenica”

Treba se podsjetiti kako su nekad izgledali mečevi protiv Bosne i Hercegovine, u doba dok smo bili dio Državne Zajednice Srbije i Crne Gore.

Utakmica kvalifikacija za SP, odigrana 2005. godine na beogradskoj Marakani, bila je svojevrstan vašar mržnje i nasilja. Reprezentativci Bosne i Hercegovine tada su dočekani transparentima “Nož, žica, Srebrenica” i “Ratko, hvala ti”.

Ka gostujućim navijačima letjele su kamenice, stolice i baklje, na šta su oni zatim uzvraćali.

Jedan od navijača Bosne i Hercegovine tada je javno ustvrdio da su najvatrenije u svemu, zapravo, bile pristalice SCG iz bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Sedamnaest godina kasnije, u Podgorici – sasvim drugačije slike. Baš kao i onda kada je na najvećem crnogorskom stadionu, takođe u Ligi nacija, gostovala i Srbija. Mečevi protiv selekcija susjednih država u Crnoj Gori zaista su ‘samo’– praznik fudbala.

Čitaj još:   DAMIR Šehović poručio DRITANU Abazoviću: Odnose sa vjerskim zajednicama regulisati u skladu sa Ustavom CG... (foto, video)

izvor: analitika.me

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

GRK KOJI JE IZBACIO NOLETA: Sebi rekao MRTAV SAM, otac ga spasao SIGURNE SMRTI

OVO JE Životna priča tenisera Stefanos Cicipasa 19- godišnjaka je Read more