IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠOK NAJAVE BIVŠEG RUSKOG PREMIJERA: “Kad padne Ukrajina, baltičke zemlje su sljedeće, Putin ima svoj sistem…” (foto, video)

Mihail Kasjanov, prvi premijer ruskog predsjednika Vladimira Putina izjavio je danas da ni u svojim najgorim noćnim morama nije mogao da zamisli da će Putin krenuti u invaziju na Ukrajinu…

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 13. 06. 2022… 13: 38… ŠOK NAJAVE BIVŠEG RUSKOG PREMIJERA: “Kad padne Ukrajina, baltičke zemlje su sljedeće, Putin ima svoj sistem…” (foto, video)

Mihail Kasjanov: “Putin kojeg sam poznavao bio je drugačiji”, rekao je u intervjuu France presseu putem video konferencije. Kasjanov, premijer od 2000. do 2004. prije odlaska u opoziciju, procijenio je da bi rat mogao da potraje i do dvije godine, ali ipak vjeruje da će Rusija jednog dana ponovo krenuti “demokratskim putem”.

Bivši Putinov premijer (64), koji je radio na zbližavanju Moskve i zapadnih zemalja, rekao je da nije mislio, kao i mnogi Rusi, da će izbiti rat.

Dodao je da je konačno shvatio šta će se desiti tri dana prije invazije, kada je Putin sazvao članove svog Savjeta bezbjednosti “na dobro iscenirani sastanak koji je prenosila televizija”.

“Kada sam gledao taj sastanak ruskog Savjeta bezbjednosti, konačno sam shvatio da će biti rata. Poznajem te ljude i gledajući ih, vidio sam da Putin više nije bio isti. Ne medicinski, već politički”, rekao je Kasjanov, kojeg je 2004. godine smijenio Putin. On se potom pridružio opoziciji i postao jedan od najvećih kritičara Kremlja. Kasjanov sada vodi malu liberalnu stranku, Partiju narodne slobode (PARNAS).

Čitaj još:   TRAMP 8. MARTA OTKAČIO MELANIJU: Uletio u Bijelu kuću, ona ostala u ČUDU...

Kasjanov je rekao da je Putin (69), bivši agent KGB-a, dolaskom na vlast 2000. godine izgradio sistem zasnovan na nekažnjivosti i strahu.

“To su dostignuća sistema koji je, uz Putinovo ohrabrenje kao šefa države, počeo da funkcioniše još ciničnije i okrutnije nego u kasnijim fazama Sovjetskog Saveza. U suštini, to je sistem nalik KGB-u zasnovan na potpunoj nekažnjivosti. Jasno je da oni ne očekuju da budu kažnjeni”, ocijenio je Kasjanov.

Dodao je da je napustio Rusiju zbog svog protivljenja ruskoj ofanzivi u Ukrajini, ali je odbio da kaže AFP-u u kojoj se zemlji nalazi, navodeći bezbjednosne razloge.

Boris Njemcov, kritičar Putina sa kojim je Kasjanov bio blizak, ubijen je u blizini Kremlja 2015. godine. A Aleksej Navaljni, veliki protivnik Kremlja, zatvoren je nakon što je preživio trovanje 2020. godine.

Ako padne Ukrajina, onda će baltičke zemlje biti sljedeće na listi, smatra Kasjanov i dodaje da je protiv poziva da Ukrajina prihvati teritorijalne ustupke u zamjenu za mir.

Kasjanov je dodao da će u postputinovom periodu njegov nasljednik biti po nalogu službi bezbjednosti, ali da neće moći dugo da kontroliše postojeći sistem i da će na kraju biti organizovani demokratski izbori.

“Siguran sam da će se Rusija vratiti na put izgradnje demokratske države”, rekao je Kasjanov i dodao da će za “dekomunizaciju” i “deputinizaciju” Rusije biti potrebno deset godina…

Čitaj još:   VUČIĆ IZ DUBAJIA- PRISTAJE NA POLIGRAF: SPREMAN DA ODGOVORI NA SVA PITANJA, PA I O JOVANJICI! (foto i video)

BONUS VIDEO: ZELENSKI U VEOMA TEŠKOJ SITUACIJI! Pukovnik u penziji oštro: Ukrajinski vojnici VAPE ZA ORUŽJEM…

izvor france press agence

CRNOGORSKE Ajkule savladale Japan: Prošle među osam najboljih na svijetu! (foto, video)

Lazović branio sve, "ajkule" preko Japana do četvrtfinala- Svjetskog prvenstva, Read more

MIHAILO PISAO DRITANU Abazoviću: CPC spremna da zaključi UGOVOR o…

Mihailo je naveo da je uvjeren da će zaključenjem ugovora Read more