IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

,,AFERA KADETI“- KRUG SE ZATVARA- Novi dokazi da je INJAC ZLOUPOTRIJEBILA položaj…

Odluka vladine komisije je težak udarac za Oliveru Injac. Dok je bila na vlasti i uživala imunitet, ministarka odbrane je ignorisala pozive na saslušanja, eskivirala novinarska pitanja, odbacivala kritike opozicije. No, sada je drugo vrijeme, promijenjena je vlast i neki se postupci više ne mogu zaustaviti. U danima koji slijede, bivša ministarka će sa zebnjom čekati poštu koja može svaki čas doći iz Specijalnog tužilaštva

Komisija za žalbe Vlade Crne Gore poništila je u četvrtak 9. juna rješenje Ministarstva odbrane iz septembra prošle godine kojim se odbija žalba kadeta Marka Mitrovića na odluku tadašnje ministarke Olivere Injac o slanju pitomaca na školovanje na vazduhoplovnoj akademiji ,,Ikaron“.

Tom se odlukom, nakon deset mjeseci, utvrđuje nezakonitost postupanja tadašnje ministarke Injac, poništava odluka o slanju kadeta i kompletan postupak kandidovanja pitomaca vraća na početak, čime je neizvjesna sudbina i dvoje odabranih kandidata koji se već godinu školuju u Grčkoj!

– Kada se povodom žalbe rješenje poništi, predmet se vraća u stanje u koje je bilo prije donošenja rješenja. S tim u vezi, ukazuje se da je rješenjem Komisije br. 06- UPII- 102/ 21- 632 od 16. 9. 2021. godine, poništena odluka Ministarstva odbrane UPI br. 06012- 805/ 21- 4042/ 25 od 29. 7. 2021. godine i predmet vraćen na ponovni postupak i odlučivanje– piše u zaključku rješenja Komisije Vlade Crne Gore u koje je Pobjeda imala uvid.

I ovaj kratki citat dovoljno govori o posljedicama nezakonitih odluka bivše ministarke odbrane i njenog tima.

IGRANJE SUDBINAMA

Teško je zaključiti da je sve plod nesnalaženja ili pravnih previda. Naprotiv: činjenice ukazuju da je riječ o besprizornom poigravanju bivše ministarke sa sudbinama mladih ljudi.

Čitaj još:   UZBUNA U ZAGREBU: Rafali ispred HRVATSKE VLADE: Ranjen policajac, napadač se nakon bjekstva... (foto i video)

Osim što je, kontinuirano kršeći procedure, Injac opstruirala nesuđenog kadeta Mitrovića da ostvari jedno od osnovnih ljudskih prava- na obrazovanje, nezakonite odluke ministarke odbrane ugrozile su i sudbine dvoje kadeta, Alekse Stankovića i Mine Iković, koji su već godinu na školovanju na vazduhoplovnoj akademiji ,,Ikaron“ u Atini.

Pobjeda je već pisala da je – nakon izbijanja ,,afere kadeti“ koju je naš list otvorio – ministarka Injac tražila od Grčke odobrenje za trećeg pitomca za školovanje u Atini. No, kada je odobrenje iz Generalštaba i Ministarstva odbrane Grčke stiglo 6. oktobra prošle godine, Ministarstvo odbrane nije reagovalo, pa je tako ispuštena šansa da Marko Mitrović ipak ostvari svoj mladalački san.

Umjesto da prihvati poklon– priliku za angažovanje trećeg kadeta tadašnja ministarka odbrane je posegnula za drugim metodama ,,rješavanja problema“. Zahvaljujući uticaju na tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića i na većinu ministara, Injac je hitro izdejstvovala da se– raspusti Komisija za žalbe Vlade Crne Gore, koja je 16. septembra prošle godine poništila odluku Ministarstva odbrane o slanju kadeta u Grčku!

Nakon obavljenog posla uništavanja drugostepenog organa, ministarka Injac je kadeta Mitrovića uputila na Upravni sud, iako je znala da ta instanca nije nadležna.

Naravno, Upravni sud Crne Gore je u dva navrata odbio tužbu Mitrovića, utvrdivši da je nedozvoljena jer je ,,Ministarstvo odbrane dalo pogrešnu pravnu pouku u odluci o izboru studenata za vazduhoplovnu akademiju u Grčkoj“. Prema rješenju Upravnog suda od 6. aprila ove godine, odlučeno je da se spisi predmeta u ,,aferi kadeti“ hitno dostave Komisiji za žalbe, koja je drugostepeni organ i kojem se– jedino– može izjaviti žalba protiv akata Ministarstva odbrane.

Čitaj još:   CRNA GORA: KARANTIN za oboljele od KORONAVIRUSA u ULCINJU-Pod nadzorom 46 osoba

I možda bi se ponovio scenario raspuštanja nove Komisije za žalbe, da nije došlo do političkog preokreta i pada Vlade Zdravka Krivokapića.

Sada je drugačija situacija i bivša ministarka mora da pravi strategiju odbrane od brojnih prijava za nezakonite postupke…

kompletan tekst na http://pobjeda.me

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more