IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Skupština grada, usvojila odluku o bratimljenju sa Bursom, veze su višestruke… (foto, video)

Cilj je, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, ojačati saradnju i realizovati projekte u oblasti privrede i ekonomije…

NOVI PAZAR: Sandžak, Ekonomija, vijesti, utorak, 14. 06. 2022… 19: 38… NOVI PAZAR: Skupština grada, usvojila odluku o bratimljenju sa Bursom, veze su višestruke… (foto, video)

Skupština usvojila je na današnjem zasedanju odluku o bratimljenju PAZARA sa turskim gradom Bursom…

Obrazlažući inicijativu o bratimljenju Burse i Novog Pazara pred odbornicima lokalnog parlamenta, gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac kazao je kako lokalna samouprava ide odavno trasiranim putem, putem politike sklapanja prijateljskih i bratskih odnosa i veza od kojih će, realizacijom brojnih projekata, građani regije Sandžak imati višestruku korist.

“Ova inicijativa čula se na sastanku, potekla je od gradonačelnika Burse, Alinura Aktasa, kada je tokom ramazana boravio u Novom Pazaru. Danas je načinjen i prvi korak ka tom velikom i hairli događaju. Skupština je podržala ovu inicijativu, a kada do potpisivanja dokumenata o bratimljenu dođe, to će značiti unapređenje naših dobrih odnosa i saradnje. Potpisivanjem protokola o bratimljenju Novog Pazara i Burse mi ćemo potvrditi naše, i do sada čvrste bratske i prijateljske odnose sa turskim narodom sa kojim imamo istorijske i rodbinske veze“, izjavio je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Besplatni preventivni pregledi u Opštoj bolnici u nedelju...

Cilj je, dodao je Biševac, ojačati saradnju i realizovati projekte u oblasti privrede i ekonomije, o tome će se posebno, kaže, razgovarati sa Udruženjem privrednika “Rumeli Balkan“.

“Bursa je nakon Istanbula najrazvijeniji grad u Turskoj. Nama je cilj saradnja u oblasti privrede i ekonomije, u Bursi žive jako uspešni privrednici čiji su koreni iz Sandžaka. Oni uvek ističu spremnost da u sredinama iz kojih su njihovi očevi ili dede, ulože svoj novac. Upravo su naši ljudi u Turskoj i Bošnjaci iz Sandžaka most saradnje i prijateljstva dve države“, naveo je Biševac.

Dvojica gradonačelnika o daljim koracima u cilju bratimljenja razgovarala su i na nedavno održanoj Generalnoj skupštini Unije opština turkijskog sveta, čiji domaćini su bili Istanbul i Bursa.

Novi Pazar ranije je doneo odluku o bratimljenju sa Konjom, a pobratimio se sa istanbulskim opštinama Bajrampaša i Pendik, te opštinama Bornova i Duzđe. Grad Novi Pazar je sa Kočaelijem potpisao sporazum o poslovno–tehničkoj saradnji.

Skupština Novog Pazara usvojila je tokom današnjeg zasedanja i odluku o bratimljenju sa egipatskim gradom Damijetom.

Čitaj još:   Husein ef. Kavazović ponovo izabran za reisu-l-ulemu!!! KAVAZOVIĆ 291-ZUKORLIĆ 82 glasa.

BONUS VIDEO: Pokrenuta inicijativa o bratimljenju Burse i Novog Pazara

izvor iBalkan.net / Anadolu Agency (AA)

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more