IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VIŠEGRAD: Tužno sjećanje na stravične zločine- u “živim lomačama“ ubijeno više od 140 žena, djece i staraca… (foto, video)

U kućama Adema Omeragića u Pionirskoj 14. juna, te Mehe Aljića na Bikavcu 27. juna 1992. godine živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana…

VIŠEGRAD: BiH, Crna Hronika, vijesti, utorak, 14. 06. 2022… 12: 38… VIŠEGRAD: Tužno sjećanje na stravične zločine- u “živim lomačama“ ubijeno više od 140 žena, djece i staraca… (foto, video)

Obilježava se 30. godišnjica od stravičnih zločina u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, u Višegradu, u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj zločin predstavlja jedan od najstrašnijih ratnih zločina koji su se desili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i zločina koji su se dogodili na kraju 20. stoljeća.

U Višegradu su počinjeni neki od najstravičnijih zločina iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, a žive lomače na Bikavcu i u Pionirskoj ulici, tokom suđenja Milanu Lukiću u Hagu, okarakterizirane su kao primjeri nehumanosti u dugoj i tužnoj istoriji čovjekove nehumanosti prema drugom čovjeku. U obrazloženju presude naglašeno je da se ovi užasni događaji “izdvajaj po izopačenosti napada vatrom, očiglednoj proračunatosti i čistoj bezobzirnosti i surovosti”, te “po stepenu boli i patnje koja je nanesena žrtvama dok su žive gorile”.

U kućama Adema Omeragića u Pionirskoj ulici 14. juna, te Mehe Aljića na Bikavcu 27. juna 1992. godine živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

Čitaj još:   PLANETA MU SE SMIJE: Pogledajte koju je Tramp obuću ponio za forum u Davosu... (foto)

Pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa najokrutnijim zločincima iz Višegrada Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali su oko 70 bošnjačkih civila u kuću Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici u Višegradu, većinom žene i djecu, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

U kuću su ubacili granatu, te pucali na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor. Većina žrtava je bila iz sela Koritnik gdje su po njih došli Lukić i Mitar Vasiljević i naredili im da uđu u autobuse, koji su navodno trebali ići za slobodnu teritoriju– Kladanj. Najmlađa žrtva je imala svega dva dana.

Za zločine u Višegradu pravosnažnom presudom u Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju osuđeni su Milan Lukić na doživotnu robiju, Sredoje Lukić na 27 godina zatvora i MItar Vasiljević na 15 godina zatvora…

BONUS VIDEO: Višegradska živa lomača…

izvor agencije AA

OGLASIO SE Marko MANDIČ, glumac koji je obnažen izvodio performans: : “Nije mi jasno”… (foto, video)

Sarajevska policija kaznila je slovenačkog glumca Marka Mandiča zbog uključivanja Read more

Čitaj još:   ZAGREB: Vlada donosi odluku za 'spas sezone', koliko će SEZONACA iz trećih zemalja, dobiti DOZVOLE ZA RAD...
BRAVO ZA OBJAVU FOTKE: Vučić, proterivao ljude iz Zemuna jer su Hrvati… (foto, video)

Na Tviteru je objavljena fotografija sa protesta ispred zgrade, organizovan Read more