IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREDSJEDNIK SABNOR-a BiH: “Ovo je slika kako bi izgledao treći entitet” i Mostar- NAKON RUŠENJA PARTIZANSKOG GROBLJA… (foto, video)

“Tamo gdje HDZ BiH vlada, u kojoj god opštini na teritoriji BiH vlada, nije ostao kamen na kamenu od antifašističkog naslijeđa! Odnosom prema antifašističkom naslijeđu oni su se kao stranka opredijelili da su na strani poraženih 1945. godine. Dakle, na strani fašista!

MOSTAR: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 15. 06. 2022… 19: 38… PREDSJEDNIK SABNOR-a BiH: “Ovo je slika kako bi izgledao treći entitet” i Mostar- NAKON RUŠENJA PARTIZANSKOG GROBLJA… (foto, video)

Dragan Čović sliku razrušenog Partizanskog groblja treba poslati svojim nedavnim domaćinima u Izraelu, da se pohvali na kojoj je strani, kaže predsjednik Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) Sead Đulić, ogorčen nakon novog šokantnog napad na Partizansko groblje u Mostaru, gdje je ovaj put uništeno svih skoro 700 ploča!

Partizansko groblje u Mostaru se već godinama nalazi na meti vandala.

Šokiran je da policija u Mostaru nije razotkrila izvršitelje ovih aktivnosti.

“Ovo se uradi po danu. Da bi se to uradilo, treba biti četa ljudi… Jedino što dobijemo kao odgovor policije: ‘Istraga je u tijeku’. To znamo šta znači… Kao i onih 30 mrtvih u Mostaru iza Daytona čije ubice nikada nisu otkriveni!”, dodao je.

Smatra da je vrijeme da se otvoreno kaže da ovakvi napadi imaju sasvim jasnu političku pozadinu.

Čitaj još:   TRAGEDIJA U CRNOJ GORI: Ubio suprugu, ranio kćerku pa izvršio samoubistvo?

“Tamo gdje HDZ BiH vlada, u kojoj god opštini na teritoriji BiH vlada, nije ostao kamen na kamenu od antifašističkog naslijeđa! Odnosom prema antifašističkom naslijeđu oni su se kao stranka opredijelili da su na strani poraženih 1945. godine. Dakle, na strani fašista!

Treba ih tretirati kao neofašističku stranku u 21 vijeku. I tako s njima razgovarati. I ići ih rušiti kao fašiste, a ne kao ove ili one. Njima je tepanje kad im kažeš da su nacionalisti! Oni su fašisti! Govorim o ideologiji, svugdje ima časnih ljudi”, kazao je Đulić…

“Mi ćemo vjerovatno odgovoriti nekakvim krivičnim prijavama. To ćemo vidjeti sa advokatima. Ići ćemo na proteste! Poduzimati sve moguće mjere da se ovo razotkrije do kraja. Nećemo im dati mira”, poručuje Đulić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Kaže da je da mu je bolna tačka ono što “političko Sarajevo” nijemo gleda na ova dešavanja.

“Njihova šutnja je saučesništvo. Dokle god s državnog nivoa, federalnog nivoa, se ne zauzmu jasni stavovi naspram ovog fašizma, mi ovdje smo u getu. Vrlo je upitno nakon rušenja groblja i svega ostalog što se dešava slijedi li na nas atak pojedinačno.

Hoće li nam opet pripremiti bijele trake kao 1993. godine. To je slika kako bi izgledao treći entitet kada bi njime HDZBiH upravljao”, poručio je Đulić.

Čitaj još:   VELIKA TUGA BOSNE I REGIONA: Poznat termin dženaze i mjesto ukopa glumca Mirsada Tuke... (foto, video)

BONUS VIDEO: Najveća devastacija Partizanskog groblja u Mostaru

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more