IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Upozoravao sam na akcije Rusije, žele geopolitičku poziciju SSSR, a ne shvataju da je to nemoguća misija… (foto, video)

MILO Đukanović je govorio na zvaničnoj sesiji otvaranja na visokom nivou: “Šta nakon rata u Ukrajini?

SKOPLJE: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 16. 06. 2022… 19: 38… MILO Đukanović: Upozoravao sam na akcije Rusije, žele geopolitičku poziciju SSSR, a ne shvataju da je to nemoguća misija… (foto, video)

Ruska invazija na Ukrajinu predstavljala otrežnenje za Evropsku uniju. To, kako je poručio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nije agresija samo protiv Ukrajine, nego i protiv evropskog sistema vrijednosti, evropskog jedinstva i evropske bezbjednosti.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv predsjednika Sjeverne Makedonije Steva Pandarovskog, učestvuje na Prespanskom forumu za dijalog 2022. pod nazivom „Oblikovanje budućnosti Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi“.

Đukanović je govorio na zvaničnoj sesiji otvaranja na visokom nivou: “Šta nakon rata u Ukrajini?

“Ruska invazija na Ukrajinu predstavljala otrježnenje za Evropsku uniju. Ovo nije agresija samo protiv Ukrajine, nego i protiv evropskog sistema vrijednosti, evropskog jedinstva i evropske bezbjednosti. Rusija želi da se vrati na geopolitičku poziciju koja je pripadala Sovjetskom Savezu, ali to je nemoguća misija. Nemoguće je vratiti se u hladni rat”, ocijenio je Đukanović.

Čitaj još:   PRAVA DRAMA U BRODU: Posvađali se vršnjaci, otac prikliještio dječaka i PUCAO mu u GLAVU...

Crnogorski predsjednik je istakao da je na poteze Rusije konstantno upozoravao zvaničnike Evropske unije i NATO- a.

“U Crnoj Gori smo prolazili kroz pokušaje Rusije usmjerene protiv našeg članstva u NATO, prolazili smo i kroz događaje 2016. godine. Ono što se dešavalo tada i ovo što se dešava u Ukrajini potiče iz istog izvora”, dodao je on.

Đukanović ističe da neke države u regiji sada imaju problem jer 80 odsto njihovog javnog mnjenja podržava Rusiju.

Poručio je i da bi EU bez oklijevanja trebalo da otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ukazujući i na važnost vizne liberalizacije sa Kosovom.

Đukanović će kasnije biti gost na večeri koju priređuje predsjednik Pendarovski.

Diskusija ovogodišnjeg Prespanskog foruma je fokusirana na nove geopolitičke realnosti, održavanje strateških partnerstava, hitnu potrebu da se ostvari evropska perspektiva Zapadnog Balkana i druge teme važne za budućnost regiona…

BONUS VIDEO: Official High-Level Opening Session“What after the War in Ukraine?”

IZVOR CdM.me

MILO Đukanović: Zapadni Balkan u Evropi INTERES i Balkana, ali i EU… (foto, video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, sastao se danas sa ministrom Read more