IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POTVRĐENO- Njemački vojnici stižu u BOSNU I HERCEGOVINU: Evo lokacija na kojima će biti raspoređeni… (foto, video)

Vlada Njemačke je odobrila raspoređivanje kopnenih trupa u Bosni i Hercegovini…

BERLIN: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 16. 06. 2022… 12: 38… POTVRĐENO- Njemački vojnici stižu u BOSNU I HERCEGOVINU: Evo lokacija na kojima će biti raspoređeni… (foto, video)

Vlada u Berlinu odobrila je raspoređivanje 50 vojnika u okviru EUFOR-ove Althea mirovne misije, koju je Njemačka napustila krajem 2012.

Odluka, koju još treba usvojiti njemački parlament, bit će na snazi 30. juna 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva odbrane David Helmbold rekao je da će dio vojnika biti raspoređen u EUFOR- ovom štabu u Sarajevu, a ostali trebaju popuniti dva takozvana tima za vezu i posmatranje.

EUFOR je u okviru svojih nadležnosti već pojačao kontigent u Bosni i Hercegovini sa dodatnih 500 vojnika te njegove snage trenutno broje ukupno 1.100 vojnika. Posljednje pojačanje se sastoji od vojnika iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Čitaj još:   Dragan Banjac: BRADATA FUKARA...

Do pojačanja angažmana došlo je nakon ruske invazije na Ukrajinu i zbog straha da bi Moskva mogla imati uticaj i u drugim zemljama.

Trenutni mandat EUFOR- a ističe u novembru, a o produženju mandata za još godinu odlučuje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

BONUS VIDEO: NJEMAČKA ŠALJE VOJNIKE U BOSNU I HERCEGOVINU!

izvor iBalkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more