IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Predvodili smo patriotski i građanski orjentisani blok i USPJELI DA ODBRANIMO CRNU GORU, naredne godine DPS će biti stožer državne politike… (foto)

Predvodili smo patriotski i građanski orjentisani blok i uspjeli da odbranimo Crnu Goru, naredne godine DPS će biti stožer državne politike, kazao je lider stranke Milo Đukanović na proslavi Dana te partije.

Đukanović je istakao da je 31 godina DPS-a gotovo bez izuzetka vrijeme uspjeha njihove politike.

“Politike koja je ranih ‘90. sačuvala mir, koja je učvrstila stabilnost i unaprijeđivala međunacionalne i međuvjerske odnose, uspostavila ekonomsku održivost, trasirala nacionalne interese i njenu viziju razvoja, politika koja je Crnu Goru dovela do obnove nezavisnosti i koja je Crnoj Gori obezbijedila realizaciju krupnih investicija u saobraćajnoj, turističkoj i energetskoj infrastrukturi”, poručio je Đukanović.

Kako je naglasio, tridesetog avgusta 2020. godine “očekali smo nova iskušenja”.

“I za DPS i za građansku i evropski Crnu Goru. Jasno znajući svoju ulogu u savremenoj Crnoj Gori ta iskušenja smo prepoznali kao novu šansu. Šansu da se zrelo suočimo sa svojim slabostima. Gotovo je neminovno da nakon 30. godina vršenja vlasti iskažate slabosti. Nakon detekcije potrebno im je odgovorno pristupiti i odlučno ih eliminisati. Zato smo se upustili u proces reformi”, kazao je on.

U tom procesu, kako kaže predsjednik, “pokazali smo da imamo kapacitet da slabosti otklanjamo i unaprijeđujemo kvalitet naše politike”.

“Ipak, nije to bilo najteže iskušenje. Najteže je bilo kako odbraniti Crnu Goru od nacionalističkih nasrtaja poslije 30. avgusta 2020. godine. Svi ideolozi i akteri velikodržavnog nacionalizma na Balkanu su naš poraz razumjeli kao otvorena vrata za promociju retrogradne politike, i kao okidač za ponovni pokušaj aneksije Crne Gore. Krupno iskušenje je bilo suočiti se sa tom političkom, medijskom i finansijskom ofanzivom na Crnu Goru. To je bila najteža ofanziva u savremenoj Crnoj Gori. Iskušenje je bilo toliko veće što se trebalo nositi sa njim iz posve nove perspektive – iz perspektive opozicionog djelovanja”, naglasio je Đukanović.

Čitaj još:   DRAMA U SARAJEVU: Muškarac prijeti da će skočiti s podvožnjaka... (foto)

Ipak, prema riječima Đukanovića, Crna Gora je ostala na matičnom toku razvoja, sačuvala nezavisnost, učvrstila međunarodni i međunacionalni sklad i dobre odnose sa susjedima.

“Sačuvala NATO poziciju i lidersku poziciju u pregovorima sa EU. Nije Crnu Goru to sačuvala zato što nije bila napadnuta. Ostala je Crna Gora na tom kolosjeku zahvaljući državno odgovornoj opoziciji koju je predvodila DPS i ostala je na tom kolosjeku zahvaljujući probuđenim patriotsko-građanskom aktivizmu. Zbog toga imamo razloga biti ponosni ne samo na period kada smo vršili vlast nego i na ono što smo uradili u prethodne dvije godine”, naglasio je Đukanović.

Sada imamo novu, manjinsku vladu, koja, kako kaže on, “predstavlja prelazno rješenje do parlamentarnih izbora koji će se održati naredne godine”.

“Siguran sam da se Crna Gora nalazi u boljem stanju nego prije nekoliko mjeseci. Veoma je važno da imamo kontrolne mehanizme, imamo pouzdane partnere koji su konstituenti vlade i koji će voditi računa o ključnim nacionalnim interesima Crne Gore”, dodao je Đukanović.

Čitaj još:   GAZDA IZ KATARA PAZARIO SKI-CENTAR U BIH:"NEMA ALKOHOLA" uvode se nova pravila, šta je bilo ključno... (foto)

Poručuje da “ne smijemo misliti da smo posao završili”.

“Ključni izazovi su tek pred nama. Moramo pokazati da smo spremni da nastavimo sa reformama, da radimo na daljem unaprijeđivanju našeg rata kako bismo naredne godine nakon izbora preuzeli stožer državne politike”, zaključio je Đukanović.

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more