IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Prvi slučај mајmunsкih bоginjа u Srbiji: U kakvom je stanju pacijent… (foto, video)

Prvi pacijent zaražen majmunskim boginjama u Srbiji nalazi se izolaciji, dobija adekvatnu simptomatsku terapiju…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, subota, 18. 06. 2022… 00: 28… UŽAS Prvi slučај mајmunsкih bоginjа u Srbiji: U kakvom je stanju pacijent… (foto, video)

Prvi pacijent zaražen majmunskim boginjama u Srbiji nalazi se izolaciji, hospitalizovan je, dobija adekvatnu simptomatsku terapiju i oporavlja se, izjavila je epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Slavica Maris.

U stručno metodološkom uputstvu Batuta inače takođe je navedeno da oboleli treba da bude izolovan i da ostane u izolaciji sve do povlačenja simptoma uključujući osip. Takođe, potrebno je da kontakti obolelog budu pod jednom vrstom nadzora.

Ako nemaju simptome bolesti, mogu da nastave sa svojim svakodnevnim aktivnostima. U slučaju pojave simptoma, kontakti se izoluju sedam dana. Izolacija se prekida ako se ne pojavi osip.

O prvom potvrđenom slučaju obaveštene su međunarodne zdravstvene institucije.

Ona je za Tanjug rekla da se pacijent nalazi u jednoj bolnici, da je zbrinut i dobrog je opšteg stanja, kao i da se očekuje da uskoro bude otpušten iz bolnice.

Čitaj još:   OTKRIVENI MOTIVI: Zašto je Adnan Alibašić zvani Beko, brutalno ubio Nihad Hamidović u restoranu "Divan"... (foto)

Kako je objasnila, prosečna inkubacija traje od šest do 13 dana, kreće se u opsegu od pet do 21 dan, a za oboljenje su karakteristične uvećane limfne žlezde.

Epidemiolog dodaje da se javlja povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, leđima, intenzivna glavobolja, a posle pet dana se javlja ospa.

„Kada se na kraju te ospe sasuše, nastaju kraste. Kada kraste otpadnu i koža se zaceli, smatra se da osoba više nije zarazna“, dodala je ona.

Maris je istakla da se virus majmunskih boginja ne prenosi tako lako sa čoveka na čoveka. U endemskim područjima, centralne i zapadne Afrike, virus se najčešće prenosti kontaktom sa životinja koje su obolele.

Sa čoveka na čoveka može se preneti direktnim putem, ali je potrebna prolongirana izloženost da bi se prenela infekcija, dodala je ona.

BONUS VIDEO: Majmunske boginje na vratima Srbije- SPECIJALNA EMISIJA…

izvor Danas.rs

BUDVA POLICIJA TRAGA ZA NAPADAČEM: U pucnjavi ranjen, Kristijan B. (foto)

U toku je izviđaj kojim rukovodi nadležni tužilac u Višem Read more

Ajkule danas napadaju Brazil, oprez postoji: Ne postoji laka utakmica… (foto, video)

Najbolji vaterpolisti Crne Gore igraće treći meč na Svjetskom šampionatu Read more