IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dženaza Hakiji Topiću na mezarju Grlića Brdo: Filmski i televizijski snimatelj koji je u svaki kadar unio dio sebe… (foto, video)

Filmski i televizijski snimatelj Hakija Topić preselio je na Ahiret u 75. godini.

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, utorak, 21. 06. 2022…  11: 43… Dženaza Hakiji Topiću na mezarju Grlića Brdo: Filmski i televizijski snimatelj koji je u svaki kadar unio dio sebe… (foto, video)

Na nekadašnjoj Radio- televiziji Sarajevo bio je zaposlen od 1975. godine. Bio je član Udruženja filmskih radnika, jedno od najprepoznatljivijih snimateljskih imena u Bosni i Hercegovini.

 

Kao direktor fotografije potpisao je mnoge filmove poput “Čudo u Bosni”, “Trilogija”, “Nebo iznad krajolika”. Ostaće upamćen kao vrstan profesionalac, vrijedan i predan poslu, ali prije svega kao čovjek spreman pomoći. 

Topić se kao televizijski i filmski snimatelj zaposlio u nekadašnjoj Radio televiziji Sarajevo 1974. godine. Vrijedno učeći i radeći uspio je postao jedan od najprepoznatljivih snimateljskih imena u BiH.

Čitaj još:   VANDALIZAM U CENTRU BEOGRADA: Ekstremisti išarali prostorije YIHR- a u ZNAK PODRŠKE RATNOM ZLOČINCU...

Uporedo sa svojim televizijskim i filmskih radom uvijek je rado obučavao nove, ne samo snimatelje, nego je nesebično dijelio svoje iskustvo i ogromno znanje sa mladim novinarima.

Skoro da ne postoji reditelj, glumac ili novinar u Sarajevu koji nije poznavao Hakiju, rado radio sa njim, razmjenjivao iskustva.

Kao direktor fotografije potpisan je na mnoge filmove poput dokumenatarnih filmova Ćumurdžije, Čudo u Bosni, Trilogija, Nebo iznad Krajolika, Adio Kerida kao i Smrt Jugoslavije.

Bio je član Udruženja filmskih radnika. Ostat će upamćen kao vrstan profesionalac, vrijedan i predan poslu ali, prije svega, kao čovjek koji je uvijek spreman pomoći.

Dženaza Hakiji Topiću obavljena u ponedeljak u 14 časova na mezarju Grlića Brdo. 

BONUS VIDEO: In memoriam Hakija Topić

izvor iBalkan.net / agencije

ŽESTOKO I OŠTRO kod Senada HADŽIFEJZOVIĆA: „Sebija je veće muško od Bakira i to je transrodnost; Zikrim dok pričam s tobom…“ (foto, video)

Duel povodom Povorke ponose i kontra LGBT skupa... SARAJEVO: BiH, Read more

Čitaj još:   ŽAŠTO JE "Aleksandar Vučić najnesretniji čovjek u Srbiji": MOSKVA MU VIŠE NIJE PARNTER I OSLONAC... (foto)