IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EMIR Suljagić: “Srbima s obje strane Drine smeta komemoracija u Potočarima…” (foto, video)

DIREKTOR MEMORIJALNOG CENTRA SREBRENICA: “Poznajući modus operandi policije bosanskih Srba, ovaj dokument zapravo znači da oni planiraju izazvati incident tokom komemoracije”, kazao je Suljagić…

SREBRENICA: Regija, Crna Hronika, vijesti, utorak, 21. 06. 2022…  10: 43… EMIR Suljagić: “Srbima s obje strane Drine smeta komemoracija u Potočarima…” (foto, video)

Nakon informacije da je, navodno, MUP RS-a procijenio da bi u okviru ovogodišnjeg obilježavanja srebreničkog genocida, tačnije za vrijeme trajanja Marša mira, moglo doći do nereda koji se, prema pisanju politicki.ba očekuju prvog dana Kurban Bajrama 9. jula, a trebali bi ih navodno izazvati bošnjački ekstremisti, kojima bi krajnji cilj mogao biti otkazivanje komemoracije i dženaze, kako bi se za to okrivile vlasti RS-a, reagovao je i direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić.

On je sve to ocijenio kao “glupavu provokaciju”.

“Poznajući modus operandi policije bosanskih Srba, ovaj dokument zapravo znači da oni planiraju izazvati incident tokom komemoracije”, kazao je Suljagić za Politicki.ba.

Istakao je da “jezik kojim je ovaj dokument pisan nimalo ne odudara od genocidne Direktive 7, koju je u martu 1995. potpisao Radovan Karadžić i koja je Bošnjake sjeveroistočne Bosne osudila na nestanak”. 

Čitaj još:   OGLASIO SE VUČIĆ: Pobjedićemo, predaja nije opcija… (foto i video)

“Danas nasreću nisu takva vremena i naša sudbina nije u rukama policije bosanskih Srba. Postoji cijeli niz agencija za provođenje zakona koje su uključene u osiguranje komemoracije i uvjeren sam da će sve proći bez ijednog incidenta”, kaže Suljagić.

On je i stava da “čin komemoracije očigledno ostaje trajna meta policijskih i sigurnosnih struktura Srba s obje strane Drine”. 

“Od 2015. kada je BIA organizirala “atentat” na Aleksandra Vučića do danas. Za zaključak, u policiji bosanskih Srba nema dovoljno inteligentnih ljudi da sami napišu ovaj dokument i siguran sam da je nastao ili u BIA -i ili u instituciji koja ih sve kontrolira, a to je FSB (ruska obavještajna služba)”,  zaključio je Suljagić.

BONUS VIDEO: KOMEMORACIJA I DZENAZA U POTOCARIMA 11 7 2021…

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more