IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NATO BLOKIRAO KALINJINGRAD, MILION RUSA U KONFLIKTU: Još jedan sukob u najavi, situacija u Evropi opasno se zaoštrava!  (foto, video)

“Više od 50 posto robe koja iz Rusije dolazi do Kalinjingrada sada neće biti dostupno. I dalje možemo da dobijamo proizvode morskim putem, ali nam je kopnena veza željeznicom preko Litvanije bila najvažnija”, rekao je Alihanov. 

KALINJGRAD: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 20. 06. 2022… 19: 28… NATO BLOKIRAO KALINJINGRAD, MILION RUSA U KONFLIKTU: Još jedan sukob u najavi, situacija u Evropi opasno se zaoštrava!  (foto, video)

NATO je blokirao rusku enklavu i strateški važnu oblast Kalinjingrad na Baltičkom moru. Litvanija je obustavila željeznički transport iz Rusije ka njenoj enklavi, te je skoro milion stanovnika Kalinjingradske oblasti ostalo bez osnovnih potrepština. 

Vilnius tvrdi da je sve uradio u skladu sa sankcijama EU i u dogovoru sa Evropskom komisijom, a Moskva je zaprijetila ratom ukoliko jedina kopnena veza između Rusije i Kalinjingrada ne bude ponovo uspostavljena.      

Litvanske željeznice su tokom vikenda obustavile tranzit robe iz Rusije u Kalinjingrad a guverner Kalinjingrada Anton Alihanov rekao je da za sada blokada ne važi samo za tranzit nafte i naftinih derivata, ali da će i to biti ukinuto 10. avgusta.  

“Više od 50 posto robe koja iz Rusije dolazi do Kalinjingrada sada neće biti dostupno. I dalje možemo da dobijamo proizvode morskim putem, ali nam je kopnena veza željeznicom preko Litvanije bila najvažnija”, rekao je Alihanov. 

Ministar vanjskih poslova Litvanije Gabrielius Landsbergis objasnio je jučer da je odluka o blokadi Kalinjingrada donijeta zbog zapadnih sankcija i u dogovoru sa Evropskom komisijom.  

“U pitanju su evropske sankcije Rusiji na transport. Željeznica se prosto pridržavala uvedenog embarga. Informirali su klijente da tranzit neke robe široke potrošnje, čelika, gvožđa i građevinskog materijala više neće biti dozvoljen preko Litvanije. Sve je urađeno u dogovoru sa Evropskom komisijom i prema njenim uputstvima”, rekao je Landsbergis. 

S druge strane, Andrey Klimov, predsjednik komisije za zaštitu suvereniteta Gornjeg doma ruskog parlamenta, izjavio je da EU mora ispraviti trenutnu situaciju ili će Moskva, u suprotnom, imati odriješene ruke da riješi problem svim neophodnim sredstvima.  

“Litvanija je prekršila sporazum s Rusijom napravljen prije 20 godina. Taj sporazum sklopljen je 2002., a kad je Litvanija 2004. ušla u EU, dobili smo garancije da će on biti poštovan. Njime je garantovan tranzit robe iz Rusije do Kalinjingradske oblasti bez izuzetaka. Međutim, Litvanija je u ovom slučaju samo produžena ruka NATO-a”, rekao je Klimov.  

Čitaj još:   DONESENA PRAVOSNAŽNA PRESUDA: Holandija djelomično odgovorna za smrt 300 Srebreničana...

On je dodao da se potez Vilniusa može posmatrati kao direktna agresija na Rusiju.  

“To zahtijeva hitan, adekvatan odgovor kao samoodbranu. Ukoliko EU ne bude obuzdala svoju članicu Litvaniju, Moskva ima pravo da riješi problem svim raspoloživim sredstvima”, naglasio je Klimov.  

Peskov: Nezakonita odluka Litvanije 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je jučer da je zabrana koju je uvela Litvanija na tranzit robe u region Kalinjingrada bez presedana i nezakonita. 

“Ova odluka je zaista bez presedana. Ona krši sva moguća pravila. Razumijemo da to proizlazi iz odluke Evropske unije da proširi sankcije na tranzit robe. Mi, međutim, smatramo da je to nezakonito”, istakao je Peskov. 

Slično je izjavio i šef komiteta za ustavno zakonodavstvo ruskog Saveta Federacije Andrey Klishas.  

“Pokušaj Litvanije da uvede blokadu Kalinjingradske oblasti predstavlja napad na ruski suverenitet i može biti osnova da Rusija legalno reagira veoma oštro svim sredstvima koja su joj na raspolaganju”, kazao je Klishas.  

Inače, Kalinjingradska oblast je Rusiji strateški veoma važna. Iako ima površinu od samo 15.100 kvadratnih kilometara, tamo su smješteni strateški balistički projektili, koji su jedan od ključnih stubova ruske odbrane. 

Sovjetski Savez je ovu oblst uzeo od Njemačke koncem Drugog svjetskog rata. Tadašnji Konigsberg bio je u sastavu Hitlerove Njemačke, a prije toga Weimarske Republike i Kraljevine Pruske. Grad je već jednom, sredinom 18. stoljeća uz Sedmogodišnji rat, bio pod okupacijom Ruskog Carstva, no ubrzo se vratio pod okrilje Pruske. 

U svakom slučaju, Njemačka je bila prisiljena odreći se ogromnih dijelova svoje zemlje na kraju Drugog svjetskog rata. U Potsdamu su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države dale bespogovorno ovaj teritorij Sovjetima, koji su nekoliko mjeseci ranije tamo izvršili invaziju. 

Potsdamska konferencija održana je u ljeto 1945., nedugo nakon što je Njemačka pala pred sovjetskim, britanskim i američkim snagama. Staljin je bio odlučan da se osveti Njemačkoj na istoku, a britanski premijer Winston Churchill i američki predsjednik Harry Truman složili su se da Njemačka treba izgubiti dio teritorija. 

Zašto je Staljinu trebao Kalinjingrad? Kao prvo, dobio je luku kojoj neće prijetiti stalni led. Bilo je to vrlo značajno za sovjetsku mornaricu i trgovinu. Kako analitičari navode, kroz Kalinjingrad SSSR je dobio savršenu lokaciju za pokretanje napada ili povlačenje. Kontrolirajući ovaj grad, Sovjeti su se osjećali sigurnije. 

Čitaj još:   NUDIMO LIJEK ZA NESANICU Probajte ovaj sok, spavaćete ko beba, bićete puni energije

Još je na Teheranskoj konferenciji 1943. Staljin govorio kako Rusija nema luku na Baltičkom moru koja može funkcionirati tokom cijele godine. “Zato nam treba dio Istočke Pruske i luka Koenigsberg, kao i Memel (sadašnji litavski grad Klapeida)”. Dodao je kako se povijesno radi o slavenskoj zemlji. 

Ono što je želio jest u potpunosti njemački grad pretvoriti u ruski, što je Kalinjingrad i dandanas. Prije početka rata grad je brojio 375 hiljada ljudi a kraj rata dočekao je s manje od 65 hiljada. Nijemci koji su ostali, kako kažu povijesni zapisi, suočili su se sa zlostavljenjem i ropstvom tokom idućih godina. 

Već je 1946. godine grad preimenovan u Kalinjingrad, a ime je dobio po Mihailu Kalininu, boljševičkom revolucionaru koji je imao važno mjesto u Oktobarskoj revoluciji. 

BOBUS VIDEO: NATO BLOKIRAO KALINJINGRAD MILION RUSA U PROBLEMU! NOVI sukob u najavi opasno se zaoštrava!!!

IZVOR agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more