IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BUDVA: ”Ili ćemo se mi iseliti ili će oni smanjiti buku”- Stari grad treba da ima osam lokala, a sada ih je više od 60… (foto, video)

”Ili ćemo se mi iseliti iz Staroga grada ili će oni smanjiti buku”, poručio je Starograđanin, Jero Dragićević na sastanku kojim je predsjedavao predsjednik Opštine Marko Carević.

BUDVA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 21. 06. 2022… 00: 28… BUDVA: ”Ili ćemo se mi iseliti ili će oni smanjiti buku”- Stari grad treba da ima osam lokala, a sada ih je više od 60… (foto, video)

On je tako oslikao situaciju u kojoj se nalaze stanovnici najstarijeg dijela Budve, suočeni s velikim problemom, kako buke iz lokala, tako i cjelovečernjim kršenjem javnog reda i mira.

Višečasovnom sastanku prisutvovali su rukovodioci Komunalne policiije i inspekcije, predstavnici mjesnih zajednica “Stari grad” i “Gospoština”, Udruženja ugostitelja Budve, Udruženja privatnog smještaja, ali i sami ugostitelji i hotelijeri…

Predloga da se buka riješi, u vrijeme kada je sezona uveliko počela, bilo je mnogo, od onoga da se striktno poštuje Zakon o turizmu i ugostitljstvu po kome jačina zvuka ne smije da pređe 65 decibela, do toga da se formira zajednička grupa od prisutnih predstavnika i na licu mjesta odredi koji je to nivo buke “podnošljiv”. Ipak, dogovoreno je da se do narednog ponedjeljka, kada će se ponovo okupiti svi, u ugostiteljskim lokalima “ugase basovi”, i vidi da li će to uticati na smanje buke.

Carević je kazao da svi moraju dati doprinos da turistička sezona protekne u najboljem redu.

”Buka je višedecenijski problem i sada smo došli u situaciju gdje imamo sukob koncepcija. Imamo Starograđane, imamo hotelijere, a imamo ugostiteljske objekte. Svako ko radi, pravi problem. Na prošlom sastanku smo postigli dogovor, moramo da pokušamo da nađemo rješenje. Mi kao Opština, ako treba da arbitriramo, to nije dobo. Zakon o turizmu i ugostiteljstvu se mora poštovati, zato je potrebno da se napravi kompromis”, kazao je Carević i dodao da će Komunalna policija i inspekcija pratiti situaciju na terenu, da se vidi da li je napravljen pomak.

Carević je kazao da se mora naći kompromis, jer zakon je jasan i da “ukoliko ne bude dogovora, striktno će se primjenjivati sve zakonske odredbe”.

Načelnik Komunalne policije Darko Čelebić kazao je da će biti prinuđeni da primjenjuju represivne mjere ukoliko se krši zakon, jer se moraju zaštiti građani, ali i oni koji imaju svoje hotelske i ostale kapacitete.

On je naglasio da 95 odsto ugostiteljskih objekata ne samo u Budvi nego u Crnoj Gori krši zakon i da proizvode buku veću od 65 decibela.

”Trudićemo se da sve sprovedemo u praksu. Prošle nedjelje, nakon našeg sastanka, imali smo pomak, ali i dalje je bilo kršenja, podnijeto je osam prijava protiv ugostiteljskih lokala u kojima je jačina zvuka prelazila zakonske granice”, naglasio je Čelebić i dodao da nije “Supermen i da sa četiri čovjeka ne može da sredi situaciju”.

On je poručio da se mora odrediti da li Budva želi elitni ili masovni turizam.

Član Savjeta MZ “Stari grad” Luka Vučković istakao je da i dalje postoje oni ugostitelji koji se oglušavaju o dogovor i da i dalje postoji problem buke.

”Problem buke je prisutan još od obnove Starog grada. Konstantne prijave su pune tri decenije. Postoje mali pomaci u pojedinim ugostiteljskim objektima, ali smatram da pojedini lokali koji to ne poštuju, nemaju empatiju prema stanovnicima Staroga grada. Ako hoćemo da se dogovorimo, mi smo tu, ali ako stalno imamo problm pojedinih lokaliteta, onda treba primijeniti zakonske odredbe”, naglasio je Vučković.

Čitaj još:   Šestero Budvana palo u poznatom hotelu, zatečeni da igraju karta... (foto)

Kazao je da postoji ozvučenje, poput onih lokala na Ibici, koje ne “rasipa” zvuk unaokolo.

”Ugostitelji mogu da ulože novac, jeste skupo, jer s druge strane imamo hotelijere koji su uložili milione u svoje objekte i sada im gosti odlaze zbog buke. Imate stare i bolesne ljude u Starom gradu koji ne mogu da opstanu od buke. Zato može da se postigne dogovor. Gdje je ljudi, tu ima i dogovora”.

Rade Rađenović, restorater iz Starog grada, naglasio je da je došao u situaciju da zatvori restoran jer gosti bježe.

”Gosti ne mogu da budu na terasi od buke iz okolnih lokala”, kazao je Rađenović.

Predsjednik Savjeta MZ “Gospoština” Ljubo Rađenović kazao je da je sinoć prošetao šetalištem i na potezu od hotela “Budva” do Staroga grada identifikovao deset lokacija na kojima je nivo buke prelazilo granice. Ipak, kako kaže, stanje je bolje u odnosu na prošlu sedmicu, ali i dalje imaju prijave turista “da ne mogu da spavaju od buke”.

Starograđanin Jero Dragićević navodi da 30 godina trpe torturu od buke.

”Ne mogu da izdam apartmane. Nije samo problem buka, jer imate i ljude koji ostaju i nakon zatvaranja lokala i tu se pravi haos, pijane se. Da li je Stari grad predodređen za diskoteku? Ako je predodređen, srušimo ga i napravimo diskoteku. Po važećem planskom dokumentu Stari grad treba da ima osam ugostiteljskih lokala, a sada ih imate više od 60. Dogovora nema, jer smo nikakvi, treba samo po zakonu i neka važi za sve”, kazao je Dragićević.

Starograđanin Rako Živković kazao je da se ne može živjeti kada imate živu muziku na par metara od prozora.

Pravna zastupnica kompanije “Dukley hotel” ponovila je da koncentracija lokala kod hotela Park pravi buku i ugoržava im poslovanje, te ponovila da su lani podnijeli 200 prijava protiv četiri diskoteke.

”Sada, u maju, naši gosti nijesu mogli da spavaju od buke iz lokala”, kazala je ona.

Marko Marković, stanovnik Staroga grada, kaže da je potrebno jasno komunalnom inspektoru dati uputstvo kako da radi.

”Ako prvi put za prekoračenje buke ide opomena, drugi put neka bude kazna dvije hiljade, a treći put četiri hiljade eura”, kazao je on i dodao da svaki lokal mora imati ugrađene limitatore zvuka, pa tek onda treba govoriti da li se može raditi u granicama od 65 decibela.

Starograđanin Slobodan Bobo Mitrović poručio je da je od Budve napravljeno vašarište upravo ovakvom ponudom.

”Stari grad zadnjih deset godina ima 40 kafana, a ove godine 50. Ne možemo očekivati da Komunalna inspekcija riješi problem deset divljih kafana”, kazao je Mitrović i naveo da sve što je Opština neodgovorno radila u prethodnom periodu izdavajući dozvole, sada treba da riješi Komunalna inspekcija. On je kazao da su Sekretarijat za privredu i Sekretarijat za urbanizam ti koji daju dozvole za lokale.

Carević je odmah najavio da će preispitati kako su ova dva sekretarijata izdavala ugostiteljskim lokalima odobrenja.

Navodeći da je jasno da Budva nema strategiju razvoja turizma, predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović kazao je da treba biti operativan jer je sezona uveliko počela, zato je potrebno da se postigne dogovor i odredi šta je to podnošljivo.

Čitaj još:   BUDVA: Opšta tuča u Starom gradu, gađali policiju flašama i čašama... (foto)

Ko bi nam došao- ako nema muzike, nema provoda

Predstavnici diskoteke “Ambient” na Slovenskoj plaži kazali su da su oni označeni kao izvor buke, iako im ove godine nije bila nijedna prijava. Upravo su oni predložili da se napravi grupa predstavnika ugostitelja, mještana, hotelijera, koja će na licu mjesta utvrditi koji je to nivo buke optimalan, da mogu da rade i lokali, a da ne remeti ostale.

”Nerealno je da lokali rade na 65 decibela. Pozivam ljude da se ne lažemo i da izađemo na teren i odemo ispred lokala da vidimo koji je to nivo buke, jer sada na šetalištu je veći nivo buke, nego onaj koji je u našim lokalima. Evo sada ja govorim i pravim buku od 74 decibela. Hajde da nađemo realan nivo da mogu ugostiteljski objekti da rade, a da se, ako neko to prekorači, sprovode kazne. Vjerujete, imali smo utakmicu na Lugovima, navijači su napravili veću buku nego naš lokal. Znači, govorim da se postigne dogovor. Pravimo ružnu sliku o Budvi, ko će da dođe ako nema muzike, ako nema provoda… Odgovorno tvrdim da se na 65 decibela ne može raditi”, istakli su oni.

Buka ugrožava zdravlje, izaziva srčani udar, depresiju

Starograđanka, neuropsihijatar dr Dubravka Mitrović upozorila je na pogubnost buke po zdravlje čovjeka, te navela primjer komšija, čije male kćerke ne mogu da spavaju od buke.

Ona je navela da je i Svjetska zdravstvena organizacija ukazala da buka preko 55 decibela ugrožava srce i krvne sudove, utiče na promjene pulsa i krvnog pritiska, izaziva srčani udar.

”Buka izaziva poremećaj endokrinog sistema, povećava nivo šećera i holesterola u krvi, snižava otpornost organizma. Na buku su posebno osjetljivi djeca, bolesni i starije osobe. Hronično osjećanje bespomoćnosti koje se razvija kada ne možete da se izborite s bukom kojoj ste kontinuirano i nasilno izloženi može da dovede i do depresivnih reakcija. Za zdrav život, za regeneraciju i osvježavanje svih bioloških funkcija, prije svega nervnih ćelija potrebno je šest do osam sati spavanja”, kazala je Mitrović.

BONUS VIDEO: Budvanski karneval “Nek’ živi ljubav”, 2022.godina

izvor Kolektiv.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more