IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Turski vojni orkestar “Mehter“ održao koncert na Baščaršiji… (foto, video)

Vojni orkestar Unije Mehtera pri Ministarstvu odbrane Turkiye održaće niz koncerata u BiH, a prvi takav koncert na Baščaršiji posmatrao je veliki broj Sarajlija i turista, koji nisu krili oduševljenje izvedbom ovog jedinstvenog vojnog orkestra…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 22. 06. 2022… 18: 28… SARAJEVO: Turski vojni orkestar “Mehter“ održao koncert na Baščaršiji… (foto, video)

Tradicionalni turski vojni orkestar “Mehter“ održao je danas koncert na Baščaršiji, kod Sebilja, u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Vojni orkestar Unije Mehtera pri Ministarstvu odbrane Turkiye održaće niz koncerata u Bosni i Hercegovini, a prvi takav koncert na Baščaršiji posmatrao je veliki broj Sarajlija i turista, koji nisu krili oduševljenje izvedbom ovog jedinstvenog vojnog orkestra iz Turkiye.

Elma iz Sanskog Mosta je, kako je kazala, uživala u izvedbi turskog vojnog orkestra.

“Bosna i Hercegovina i bosanskohercegovački narod je kosmopolitski tako da su ovdje svi dobrodošli. Cijenimo i gospodu iz Turske, kao i iz drugih država“, rekla je ova turistkinja.

Abdulkerim je također kazao da je oduševljen koncertom vojnog orkestra iz Turkiye.

“Nekako izaziva posebne emocije. Jednostavno ne ostavlja ravnodušnim nikoga. Prvi put ovo vidim. Volim ovo, jer me podsjeća na Osmanlije“, istakao je Abdulkerim.

Čitaj još:   IMATE PROBLEM S ZNOJENJEM: Savjet, šta napraviti kako biste sve to ublažili... (foto i video)

Koncertu je prisustvovao i ambasador Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin.

“Mehter“ će imati priliku pogledati i poslušati i Mostarci i to dan kasnije, u četvrtak, kod Starog mosta, u 16 sati. U petak u 17 sati koncert ‘Mehtera’ će moći pratiti Zeničani, u Turskom parku u Zenici.

– Ajvatovica, redovna i posebna prigoda za nastup “Mehtera” –

Isti orkestar će nastupiti i na ovogodišnjoj Manifestaciji “512. Dani Ajvatovice“, u Donjem Vakufu i Pruscu.

“Mehter“ će, već po tradiciji, učestvovati na defileu koji će obilježiti prolazak konjanika kroz Donji Vakuf, u subotu, 25. juna, u poslijepodnevnim satima.

Hiljade građana imaće priliku pratiti nastup ovog orkestra i na centralnom događaju ovogodišnje Ajvatovice, na platou u Pruscu, u nedjelju, 26. juna.

– Orkestar “Mehter“-

“Mehter” je naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike na njihovim javnim nastupima. “Mehter” se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji. Po ugledu na njih, sve vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre.

BONUS VIDEO: Sarajevo: Tradicionalni turski vojni orkestar “Mehter“ održao koncert na Baščaršiji

izvor iBalkan.net / agencije AA