IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IMAĆEMO 1.000 ZARAŽENIH DNEVNO ZA DVIJE SEDMICE: Doktorica PLAVŠIĆ upozorava na KORONA brojke, varaju se svi koji misle da je sve prošlo… (foto, video)

Mnoge koji smatraju da je epidemija korona virusa prošlost ili čak da je nije ni bilo, nažalost, brojevi već danima demantuju, a prema predviđanjima pojedinih srbijanskih stručnjaka već za dvije sedmice ponovo možemo doći do četvorocifrene brojke!!!

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, vijesti, petak, 24. 06. 2022… 00: 28…IMAĆEMO 1.000 ZARAŽENIH DNEVNO ZA DVIJE SEDMICE: Doktorica PLAVŠIĆ upozorava na KORONA brojke, varaju se svi koji misle da je sve prošlo… (foto, video) 

Kako je u svojoj objavi na društvenoj mreži Tviter navela primarijus dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti, broj inficiranih korona virusom se polako povećava iz dana u dan.

Broj novozaraženih se prema njenim riječima prošle sedmice kretao oko 300, posljednjih dana već prelazi 500, a doktorica očekuje da će za oko dvije sedmice broj novoinficiranih dostići 1.000 osoba dnevno.

U ovom trenutku, kako je konstatovala, uglavnom se radi o lakšim oblicima, tako da pogoršanje epidemiološke situacije nije praćeno povećanim brojem hospitalizovanih i preminulih pacijenata.

Kome je potrebna četvrta doza vakcine

  • Naravno, nema mjesta nikakvoj panici, ali je potreban oprez i testiranje na svaku pojavu respiratornih simptoma– napisala je Plavšić.

Kako je dodala, preporuka je da svi stariji od 65 godina i sa komorbiditetima prime četvrtu dozu vakcine i da ne čekaju da se pojavi nova vakcina jer se to neće desiti prije oktobra ili novembra.

  • Pridružene bolesti su glavni faktor za predikciju teške kliničke slike kod kovida, a ne starost. Ono što nam se činilo da ozbiljnost bolesti raste sa starošću je samo posljedica toga što sa starošću raste broj i ozbiljnost pridruženih bolesti. Najbolje bi bilo da imamo mnogo veći procenat vakcinisanih prvom i drugom dozom, ali u ovakvoj atmosferi i potpunoj zapostavljenosti značaja vakcinacije, pa i one obavezne, to je nerealno očekivati– piše primarijus dr Slavica Plavšić u svojoj objavi na Tviteru.
Čitaj još:   MILE DODIK, IMA NOVI HELIKOPTER: Kupio ga za estradu i drage musafire...

Hibridni imunitet najbolja zaštita protiv omikron sojeva

Prema njenim riječima, najbolju zaštitu protiv omikron sojeva (BA4 i BA5) daje takozvani hibridni imunitet. Riječ je o kombinaciji imuniteta stečenog ranijim zaražavanjem delta sojem i vakcinacijom mRNK vakcinama i to sa tri doze.

  • Zato su najveća očekivanja od takozvane bivalentne vakcine (delta+omikron) koju prouzvodi i ispituje kompanija Moderna. Ona u kliničkim ispitivanjima daje bolje rezultate nego pojedinačne vakcine. Infekcija omikronom daje vrlo slab i kratkotrajan imunitet– zaključuje u svom tvitu dr Plavšić.

Kome se preporučuje četvrta doza

Kad je riječ o tome kome se preporučuje četvrta doza vakcine protiv korona virusa, Institut “Batut” je već izdao stručno metodološko uputstvo u kojem se navodi da drugu buster, odnosno četvrtu dozu vakcine, mogu primiti sve osobe uzrasta 18 godina i starije kod kojih je od davanja prve buster doze prošlo najmanje pet mjeseci.

  • Druga buster, odnosno, četvrta doza vakcine protiv kovida-19, preporučuje se osobama sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, starijima od 60 godina, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama koje dolaze u kontakt sa pacijentima– navodi “Batutovo” uputstvo dr Milica Milošević, šef Preventivnog centra valjevskog Doma zdravlja…
Čitaj još:   POČELO NEVRIJEME: Crni oblaci se preselili u centar grada, pljuskovi u svim dijelovima... (foto i video)

Bonus video: Prim. dr Slavica Plavšić: Nema rasprave sa antivakserima

izvor Hayat.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more