IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO Nenad ČANAK stigao u BIH i “MAKSUZ” posjetio ovo mjesto: “Mnogo simbolike ima u ovom potezu…” (foto, video)

Partizansko spomen- groblje u Mostaru oskrnavljeno je 14. juna i uništeno je skoro svih oko 700 nadgrobnih ploča poginulih boraca Narodnooslobodilačke borbe tokom Drugog svjetskog rata…

MOSTAR: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 25. 06. 2022… 00: 28… BRAVO Nenad ČANAK stigao u BIH i “MAKSUZ” posjetio ovo mjesto: “Mnogo simbolike ima u ovom potezu…” (foto, video)

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak posjetio je danas Partizansko groblje u Mostaru, koje je nedavno bilo meta napada ekstremnih desničara.

“Partizansko groblje u Mostaru. Uništili ga oni protiv čijih krvavorukih predaka su se ti partizani borili. Sramota na sve koji su ovo dopustili”, napisao je Čanak na Twitteru.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru oskrnavljeno je 14. juna i uništeno je skoro svih oko 700 nadgrobnih ploča poginulih boraca Narodnooslobodilačke borbe tokom Drugog svjetskog rata.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 5. novembar 2018. godine

Spomen-groblje je i prije toga godinama bilo na meti vandala i na spomenicima su nerijetko ispisavani fašistički simboli i poruke, u gradu koji je i dalje etnički podijeljen na bošnjački i hrvatski dio.

Partizansko groblje u Mostaru je kulturno-istorijski spomenik, čiji je autor poznati beogradski arhitekta Bogdan Bogdanović.

Bogdanović je, između ostalog, autor i spomenika “Kameni cvet” koji je podignut u Jasenovcu u Hrvatskoj, u znak sjećanje na žrtve ustaškog koncentracionog logora iz Drugog svjetskog rata.

Bonus video: Nenad Čanak iz Novog Sada mahsuz u Mostar na Partizanskom groblju u Mostaru: Smrt fašizmu!

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more