IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOJKO Spajić i JAKOV Milatović nakon gubitka funkcija i propalih obećanja traže novu šansu… (foto, video)

Ni Singapur, ni Oksford ih više ne prepoznaju, pa osnivaju partiju…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 26. 06. 2022… 11: 48… MILOJKO Spajić i JAKOV Milatović nakon gubitka funkcija i propalih obećanja traže novu šansu… (foto, video)

Bivši ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja Milojko Spajić i Jakov Milatović zvanično su objavili da osnivaju Pokret Evropa sad!

Tako su singapurski biznismen i oksfordski đak, koji su crnogorskoj javnosti predstavljani kao eksperti, ipak odlučili da se ne bave svojom “ekspertizom” već politikom, potvrđujući na ovaj način ono što se u javnosti odavno spekulisalo – riječ je o političarima, a ne stručnjacima, koji su svoj mandat u Vladi Crne Gore iskoristili za sopstvenu promociju i populizam kako bi, od novca svih građana, ostvarili političke poene i parama poreskih obveznika pripremili teren za osnivanje partije.

Da je tako potvrđuje i činjenica da su, i pored PR službi u ministarstvima na čijem su bili čelu, angažovali dodatne ljude uz basnoslovne apanaže na mjesečnom nivou o kojima zaposleni u administraciji mogu samo da sanjaju. Ipak, ni preplaćeni savjetnici za medije nijesu uspjeli da zakamufliraju loše rezultate rada dvojice ministara, koji će najviše ostati upamćeni po tajnim i organizovanim zaduženjima, najavama nepostojećih investicija, ugašenim kompanijama…

Milojko Spajić će tako ostati prvak u neispunjenim obećanjima.

“Vraćamo se iz posjete Japanu i dolazimo sa sjajnim vijestima, očekujemo milijardu eura investicija iz Japana i Azije u narednom periodu”, rekao je Spajić u julu 2021.

Do sada je saldo nula. Očigledno da je “naredni period” kod Spajića vremenski neograničena kategorija.

Od Japana do Amerike, širok je spisak obećanja koja se nikada nisu ostvarila. Tako je Spajić tokom posjete SAD-u najavio da bi Sjedinjene Države mogle da ulažu u više sektora u Crnoj Gori.

Milatović i Spajić
Milatović i Spajić

“Mi smo već neko vrijeme geopolitički okrenuti prema Vašingtonu i Briselu. Međutim, ekonomski smo više kao centralnoazijska zemlja zato što imamo investicije sa Bliskog istoka, iz Turske, Rusije… Turisti primarno dolaze iz drugih zemalja, a ne Evropske unije i Amerike. Imamo infrastrukturu koju nam prave Kinezi. Mislim da je sad pravo vrijeme da spojimo geopolitiku i ekonomiju i jedan od primarnih ciljeva ove posjete je upravo to – da ekonomija počne da se naslanja na ona težišta na koja je trebalo uvijek da se naslanja, a to je po meni primarno Vašington i naravno Njujork”, istakao tafašnji ministar finansija u oktobru 2021.

Čitaj još:   URA zloupotrijebila službeno vozilo Skupštine CRNE GORE u predizborne svrhe...

Spajić se sa svjetskog nivoa spustio na lokalni prilikom posjete rodnim Pljevljima. Od tada do danas građani još uvijek nestrpljenjem očekuju pola milijarde eura ulaganja i hiljadu novih radnih mjesta.

“Dogovoreno je pola milijarde investicija u Pljevlja i 1.000 novih radnih mjesta. Svaki odlazak u rodni kraj iskoristim da se vidim sa odgovornim ljudima u Pljevljima i razgovaram o razvoju i budućnosti grada kako bismo osigurali nova radna mjesta i bolji životni standard Pljevljaka,a time i čitave Crne Gore“, napisao je Spajić na svom Twitter profilu sredinom septembra 2021.

U moru neispunjenih obećanja najpoznatije je ono o osnivanju ToMontenegro za nula eura. Bilansi pokazuju da je u kompaniju uloženo na desetine miliona, a da posluje sa milionskim gubitkom. Najava Spajića da će uloženi novac da se “oplodi” ostala je samo prazna izjava koja više govori o Spajićevom poznavanju finansija i biznisa nego o samoj kompaniji. Preplaćeno rukovodstvo ToMontenegra sa ogromnim bonusima bilo je predmet par novinarskih tekstova, a Spajić niti bilo ko u tadašnoj Vladi Crne Gore nije odgovorao za ove postupke.

Iako je Spajić rekorder u neispunjenim obećanjima, ni Jakov Milatović ne zaostaje mnogo za njim.

Njegov mandat će najviše ostati upamćen po jačanju kućnog budžeta zahvaljujući pozicioniranju supruge na jednu od vodećih funkcija u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, kao i po skandalu oko izbora konsultanta na projektu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, o čemu su morali da se oglase čak iz londonske centrale EBRD- a…

Čitaj još:   SARAJEVO: Vjernici obilježavaju Uskrs zbližavanja ljudi i porodica na okupu... (foto)

U resoru Milatovića su bile i dvije, za Crnu Goru važne kompanije, Aman Sveti Stefan i Kombinat aluminijuma Podgorica. Aman, svjetski turistički brend, napustio je Crnu Goru i pokrenuo arbitražu u Londonu, a KAP je poslije 50 godina, ugašen…

Rezultati njihovog rada su dodatno doprinijeli ogromnom rastu inflacije koja je u maju iznosila čak 11,7 odsto i povećanju nezaposlenosti koja je prema upravo objavljenoj Anketi o radnoj snazi povećana za čak 12,9 odsto u prvom tromjesječju 2022. u odnosu na prethodno tromjesječje.

Rezultati njihovog rada doprinijeli su i padu cijene crnogorskih obveznica i budućem skupljem refinansiranju javnog duga.

Nakon ovakvih rezultata, Spajić i Milatović osnivaju stranku. Crnoj Gori sigurno ne treba još jedan politički subjekt, ali možda svijetu u trenutnoj geopolitičkoj situaciji trebaju eksperti poput dvojca bivših ministara. Ostaje čuđenje javnosti da već nijesu “razgrabljeni” na tržištu rada. (Miraš Dušević)

IZVOR CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more