IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELEŽ VELIČA PUNIH 100 GODINA POSTOJANJA: Rođeni priredili spektakularni vatromet sa Starog mosta… (foto, video)

Fudbalski klub Velež slavi večeras 100 godina postojanja…

 MOSTAR: BiH, Sport, vijesti, nedelja, 26. 06. 2022… 08: 48… VELEŽ VELIČA PUNIH 100 GODINA POSTOJANJA: Rođeni priredili spektakularni vatromet sa Starog mosta… (foto, video)

Rođeni su fenomenalnim vatrometom u crvenoj boji sa Starog mosta u Mostaru obilježili veliki rođendan. Povodom zlatnog jubileja FK Velež u Narodnom pozorištu Mostar sutra, 26. juna održati svečana akademija s početkom u 20 sati, a oni koji nisu u mogućnosti prisustvovati tom događaju, svečanost mogu pratiti putem direktnog televizijskog prijenosa.

Prepoznatljivi simbol kluba…

„Prvi dresovi bili su bijele i crne boje, a razlog je bila neimaština. U dresovima crvene boje fudbaleri Veleža zaigrali su tek 1925. godine, a u Mostar ih je iz Zagreba donio tadašnji član Uprave Vaso Pucarić.

BONUS VIDEO: Željko Samardžić- Rođeni, Rođeni (Audio 1986)- Himna FK Velež…

Na prvenstvenoj utakmici sa Krajišnikom iz Banja Luke 1939. godine okupilo se između 4.000 i 5.000 vjernih navijača bez obzira što nisu imali čak ni malo uzvišenje sa kojeg bi postojao daleko bolji pregled igre već su utakmicu svojih ljubimaca morali pratiti sa nivoa igrališta. Upravo tada, po prvi puta, na grudima Rođenih nalazila se petokraka. Zbog opreznosti od policije igrači su iz klupskih prostorija na igralište išli u mantilima prikrivajući tako svoje znamenje sve do samog izlaska na teren.“

Čitaj još:   AMMAR Borančić: Građani ovakvom raspodjelom mandata poslali poruku da se moramo dogovarati, NOVA VLADA NEĆE BRZO... (foto)

Osnivačka skupština novoformiranog Radničkog sportskog društva Velež Mostar održana je 26. juna 1922. godine te su istog dana vlastima na verifikaciju predata i Pravila kluba radi zakonom predviđenog odobrenja.

Podsjećamo, iskusni bh. stručnjak Amar Osim je početkom juna postao novi šef stručnog štaba Veleža. U stručnom štabu pored sebe će imati i neke od legendi kluba, kao što je Avdo Kalajdžić… 

BONUS VIDEO: FK Velež Mostar- 100 Godina Rođeni 💥⚽️🏆

IZVOR iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more