IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN Abazović danas pred poslanicima: Predstavnika naroda zanima TEMELJNI UGOVOR, OTVOREN BALKAN…

Predsjednik Vlade Dritan Abazović danas će u okviru Premijerskog sata odgovarati na pitanja poslanika.

Premijer će odgovarati na pitanja o Temeljnom ugovoru, Otvorenom Balkanu, partijskom zapošljavanju u državnim kompanijama.

Poslanike interesuje i šta Vlada radi na eliminasnju negativnog uticaja ekonomske krize koja utiče na standard građana, kao i da li je Abazović zadovoljan dosadašnjim radom Vlade na čijem je čelu.

Predsjednik Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković pitaće premijera da li je nešto preduzeo i šta, i ako nije šta namjerava da preduzme povodom drastičnog povećanja broja zaposlenih u prethodne dvije godine u preduzećima koja se nalaze u većinskom vlasništvu države.

“Da li ćete pozvati tužilaštvo da preispita rad izvršnih direktora i odbora direktora ovih kompanija, koji su od finansijski stabilnih preduzeća pretvorena u gubitaše”, naveo je Živković.

Šef Kluba poslanika DF-a Slaven Radunović pitaće Abazovića li i dalje važi čvrsto njegovo i obećanje potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića, koje su dali nakon formiranja Vlade, da će ova vlada u najskorije vrijeme potpisati Temeljni ugovor sa SPC, organizovati popis u ovoj godini i najozbiljnije razmotriti savjet EU i SAD da da se Crna Gora uključi u Otvreni Balkan.

“Da li ste spremni da rizikujete pad Valde nakon tih odluka? Ovo pitam s obzirom na to da se iz nekih partija koje čine Vašu vladu ili je podržavaju u parlamentu, čuje potpuno otvoreno protivljenje ovim obećanjima”, istakao je Radunović.

Poslanika SNP-a Dragana Ivanovića interesuje da li je Abazović za period od dva mjeseca, koliko je na njenom čelu, zadovoljan radom Vlade.

“Da li uviđate da moramo urgentnim finansijskim i drugim mjerama značajno unaprijediti socijalni i ukupni status građana i preduprijediti brojne izazove? To je veoma složeno imajući u vidu brojne naslijeđene limite, haotično stanje, kao i izvjesne turbulencije i ekstremne klimatske, geopolitičke, energetske, prehrambene, zdravstvene i migracione promjene. Posebno treba imati u vidu socijalno najranjivije grupe, kao što su penzioneri, nezaposleni, tranzicione žrtve, lica sa invaliditetom i drugi ugroženi”, glasi pitanje za premijera koje mu je uputio poslanik PzP-a Branko Radulović.

U svom pitanju Abazaoviću poslanik SD-a Boris Mugoša konstatuje da je Vlada Crne Gore formirana prije dva mjeseca.

Čitaj još:   NA STOLU DVIJE OPCIJE: Vlada bez SNP- a bliža od vlade bez SDP i SD- a...

“Zbog čega, u izuzetno kompleksnoj ekonomskoj, a prije svega socijainoj situaciji prouzrkovanoj drastičnim rastom troškova života, u navedenom dvomjesečnom periodu ključni prioriteti Vlade nisu bili usmjereni u pravcu zaštite socijalno ugroženih kategorija građanki i građana, već dominiraju teme koje dodatno političku scenu čine nestabilnijom, još vise polarizuju i zbunjuju crnogorsku javnost, oko kojih ne postoji adekvatan stepen saglasnosti donosioca odluka i koje svakako ne doprinose poboljšanju ozbiljno ugroženog životnog standarda značajnog broja građanki i građana Crne Gore”, pita Mugoša.

Poslanik LP-a Andrija Popović je naglasio da navodno skoro, kako kaže, potpisivanje kontroverznih međunarodnih ugovora u okviru inicijative Otvoreni Balkan kao i Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom registrovanom u Srbiji, koji je takođe međunarodnog karaktera, koje je najavio premijer i crnogorska Vlada, nesumnjivo snažno dijele crnogorsko društvo.

Istovremeno, smata on, nema prepreka za potpisivanje temeljnog ugovora sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom
registrovanom na Cetinju.

“Zašto Vlada preduzima nelegalne, protivustavne poteze, beznačajne za javni interes, u teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji uslovljenoj dominantno evropskim ratom i ruskom agresijom na Ukrajinu, a prioritet nam je ubrzani put ka Evropskoj uniji? Sve to radite u tradicionalnom roku od 100 dana datom Vladi koji treba da odgovori Liberalnoj partiji i ostalim konstituentima nove parlamentarne većine, jesmo li pogriješili dajući Vam podršku prije 60 dana, slijedi li naše preispitivanje iste? Namjerava li nova 43. evroatlantska Vlada zaustaviti, ranije započet progon i hajku svojih građana i građanki, čak i nas imunitetom zaštićenih poslanika, koji smo do bola stradali u policijsko-klerikalnoj ujdurmi na Cetinju i Belvederu 4. i 5. septembra 2021. zbog odbrane građanske države a sada smo masovno okrivljeni i privode nas svakodnavno u cetinjski Sud”, pitaće Abazovića Popović.

Poslanicu Građanskog pokreta URA Suadu Zoronjić interesuje šta aktuelni premijer planira da učini da državne institucije rade transparentno najvažniji reurs ove zemlje.

“Takođe, najavljeni Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću je po posljednjim informacijama u završnoj fazi. Da li i u kojoj mjeri mislite da može vratiti poljuljano povjerenje građana u institucije i državu”, glasi pitanje Zoronjić.

Čitaj još:   DRITAN kroz Njujork biciklom, u Crnoj Gori gliserom, limuzinom i džipom...

Predstavnik poslanika BS-a Amer Smailović uputio je ptanje Abazoviću koje glasi: “Vlada planira da uradi kako bi se smanjio negativan uticaj ekonomske krize koja utiče na standard građana i da li imate viziju kako da smanjite uvoznu zavisnost i stimulišete domaću proizvodnju?”

“Da li je 43. Vlada, sa vraćanjem na vlast DPS-a i njegovih partnera nastala u kombinaciji nekog oblika međunarodnog paket aranžmana, zapravo djelovanjem određenih službi ili osoba van naše zemlje i domaće autoklonijalne saradnje – proizvodeći tako i sliku samoponištavanja države, posebno njenog ustavnog karaktera? Ili smatrate da je vlada, sa dominantnim i nereformisanim DPS-om na vlasti, nastala na bazi suverene volje građana (na posljednjim izborima 30. avgusta) kao osnovnim demokratsko – ustavnim postulatom koje poznaju demokratska društva”, pitaće Abazović poslanik Miodrag Lekića ispred koalicije “Mir je naša nacija”.

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more