IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ko je muškarac koji je u Sarajevu održao “goli performans”… (foto, video)

Svoj kontroverzni umjetnički izričaj Mandić je nastavio i u Sarajevu: MASTURBIRAO PRED PUBLIKOM 2010. GODINE U ZAGREBU…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, Vijesti, ponedeljak, 27. 06. 2022… 11: 48… Ko je muškarac koji je u Sarajevu održao “goli performans”… (foto, video)

Mnoge građane Sarajeva je uznemirio prizor koji su mogli vidjeti pred Narodnim pozorištem. Nag muškarac izvodio je performans na Trgu Suzan Sontag, kojeg je prekinula policija zbog neprimjerenog ponašanja, piše Klix.ba.

Performans je izvodio slovenski glumac Marko Mandić, a i ranije je imao kontroverzan umjetnički izražaj.

Ovaj 48- godišnjem prvaku drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, još od školovanja na Akademiji koristi tijelo kao dodatni kreativni umjetnički element. Međutim, njegovi nastupi širom regije vrlo često šokiraju publiku.

Mandić je masturbirao pred publikom 2010. godine u Muzeju suvremene umjetnosti, u sklopu Eurokaza u Zagrebu. Samo malobrojni su prisustovali njegovom nastupu.

Čitaj još:   ROŽAJE: Porodice poginulih ogorčene na roditelje koji su dali volan maloljetniku?! VOZAČ "AUDIJA" (16) DOBIO KOLA, IAKO NIJE IMAO DOZVOLU... (foto)

Također, prije sedam godina Mandić je na Dubrovačkim ljetnim izvodio erotizirane scene u predstavi Elementarne čestice na tvrđavi Lovrijenac, pod zaštitom jakih snaga nacionalne sigurnosti.

On je u nacionalnom slovenskom pozorištu u Krležinoj drami tumačio Leonea Glembaya, i tada je zapanjio dio publike potpunim razgolićavanjem na sceni, nagim trčanjem preko gledališta ne bi li sjeo u mali udubljeni prostor u zidini utvrde, a ponajviše činjenicom da je masturbirao na sceni.

Svoj kontroverzni umjetnički izričaj Mandić je nastavio i u Sarajevu, kada je u sklopu Internacionalnog Art Festivala “Zvrk” izveo performansu Together, kao i u brojnim gradovima Slovenije i Evrope.

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more