IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI SAD: Nanovo uništen MURAL Đorđa BALAŠEVIĆA… (foto, video)

Mural u Novom Sadu posvećen legendarnom kantautoru Đorđu Balaševiću koji je preminuo lani u februaru, ponovo je obojen ustaškim simbolima...

NOVI SAD: Srbija, Crna Hronika, Vijesti, ponedeljak, 27. 06. 2022… 19: 48… NOVI SAD: Nanovo uništen MURAL Đorđa BALAŠEVIĆA… (foto, video)

Ovoga puta, mural koji se nalazi u Fruškogorskoj ulici u dijelu grada Limani, huligani su išarali sprejem crvene boje…

Kada je riječ o liku Balaševićeva, preko čela su iscrtali ustaško “U” s krstom, te išarali i njegove oči, dok se preko cijelog murala širila uvredljiva poruka.

Prema navodima lokalnog portala 021.rs, niko od stanovnika u blizini nije primijetio kada se ovo tačno dogodilo, kao ni koliko je aktera učestvovalo u uništavanju djela. Ipak, ističu kako je sramotan čin vjerovatno nastao u kasnim večernjim satima.

Mural na ovom mjestu je, podsjetimo, osvanuo lani, a oslikao ga je 27-godišnji Deni Božić iz Doboja.

ponovo uništen mural đorđu balaševiću u novom sadu

Ne dešava se prvi put da je oskrnavljen, no prethodno su na njemu iscrtali samo ustaško “U” koje je brzo i uklonjeno. Također, ovo djelo je navodno prefarbano i posebnom zaštitom protiv grafita te se čekaju njegovi autori da obave neophodne popravke.

Čitaj još:   BiH: Policija ga hapsila, iz objekta u kojem kockao, utovario i odnio aparate u nepoznatom pravcu...

I mural “Živeti slobodno” posvećen Balaševiću, a koji je Inicijativa za Požegu oslikala na Trgu slobode u istoimenom gradu, uništen je poslije svega nekoliko sati.

Novosadski kantautor je preminuo u 67. godini života, a oslikavanje murala po regionu bio je samo jedan od načina kako su se od Balaševića oprostili njegovi obožavatelji.

izvor agencije

Vučić kao Obrenović, sa DRITANOM ugovorio Temeljni ugovor za SPC…

Potpisivanje ugovora sa Crkvom Srbije beogradska kontrolisana štampa vidi kao Read more