IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO USKORO DOBIJA NOVU ATRAKCIJU: Skywalk na Špicastoj stijeni iznad grada (foto, video)

Sarajevo skywalk pod nazivom Sarajevo Eye / Oko Sarajeva predstavljati će novu atrakciju grada u vidu arhitektonske kompozicione cjeline smještene na Špicastoj stijeni sa pogledom na istočni ulaz u Sarajevo.

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, Vijesti, ponedeljak, 27. 06. 2022… 19: 48… SARAJEVO USKORO DOBIJA NOVU ATRAKCIJU: Skywalk na Špicastoj stijeni iznad grada (foto, video)

Sarajevo skywalk pod nazivom Sarajevo Eye/ Oko Sarajeva predstavljati će novu atrakciju grada u vidu arhitektonske kompozicione cjeline smještene na Špicastoj stijeni sa pogledom na istočni ulaz u Sarajevo.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) predložila je gradnju skywalka iznad glavnog grada. Zavod za planiranje Kantona Sarajevo je Gradu Sarajevu dao pozitivno mišljenje za ovaj projekat. Tvrdi se da pristup do skywalka kroz šumu ne bi trpio značajne intervencije, niti da bi se narušio šumski fond te da bi se u većoj mjeri koristile postojeće pješačke staze.

Autor idejnog projekta je arhitekta Sead Hadžibeganović, a projekat potpisuje projektni biro Arhitekt.

Pristup skywalku je preko već postojeće pristupne sekvence čija širina iznosi 1, 20 m, i koju je potrebno obnoviti u vidu popločane staze do dolaska na lokalitet.

Kada je riječ o sadržaju cjeline, postoje tri glavne sekvence. Prva je svakako skywalk odnosno vidikovac sa kojeg se pružaju široke vizure na jugo- istok grada.

Čitaj još:   Izdata saglasnost za gradnju: Nova DŽAMIJA u PODGORICI, na tri nivoa sa minaretom,700 metara kvadratnih... (foto)

Skywalk radiusa 30m, na najudaljenijoj koti od tla, izdignut je 13m. Konstrukciju skywalka sačinjavaju stakleni paneli, koji stoje na čeličnoj kostrukciji- linijskoj rešetci. Linijska rešetka je preko sajli spojena sa glavnim segmentom nosive konstukcije, a to je stub visine 40m.

Veličina i bitnost ovog stuba kako funkcionalno tako i vizualno, dovode do toga da on postaje reper, odnosno simbol cijelog područja. Sa njegovog vrha, dalje je izdignuta zastava Bosne i Hercegovine koja dominira prostorom i koja je vidljiva iz mnogih dijelova grada.

Velika pažnja posvećena je poziciji noćne rasvjete kako bi naglasila određene segmente cjeline, tako da se očekuje veliki broj posjetilaca i u noćnim satima. Također, noćna rasvjeta sa led linijskim rasvjetnim tijelom oko skywalka prezentuje ovaj prostor i čini ga vidljivim i naglašenim što je jako bitno zbog same postojanosti koja dovodi posjećenosti

Urbani mobilijar formiran je oko zelenih zona koje u mjeri koja je moguća, nadomještavaju zelenilo koje je prekrio popločani trg. Mobilijar i način popločanja različitom materijalizacijom, te zelene zone čine trg zanimljvijim i bogatijim sadržajem. Fontana je formirana kao element koji prostor čini konstantno aktivnim, a njena razigranost postignuta je cirkularnom vodom iz kompenzacijskog bazena koja neprestano kruži kroz sistem.

Cijeli kompleks nalazi se na nadmorskoj visini od 900m, što je akcentirano na dijelu popločanja trga. Naziv Oko Sarajeva/ Sarajevo Eye proizilazi iz same namjene (vidikovac), ali i zbog toga što u osnovi kompleks podsjeća na oko.

Čitaj još:   Potrošačka korpa u FBiH u maju 1.996,53 KM... (foto)

BONUS VIDEO: Dron iznad Spicaste stijene HD…

izvor iBalkan.net/ agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more