IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OBILAZI SAVEZNIKE: Od početka invazije Putin prvi put se zaputio van Rusije, ove dvije će zemlje posjetiti… (foto, video)

U ruskoj invaziji koja je započela 24. februara ubijene su hiljade ljudi, raseljeni milijoni, a Moskva se našla pod ozbiljnim financijskim sankcijama zapada za koje Putin kaže da su potakle jačanje trgovinskih veza Rusije s drugim silama kao što su Kina, Indija i Iran…

MOSKVA: Svijet, Crna Hroniks, vijesti, utorak, 28. 06. 2022… 00: 28… OBILAZI SAVEZNIKE: Od početka invazije Putin prvi put se zaputio van Rusije, ove dvije će zemlje posjetiti… (foto, video)

Vladimir Putin ovoga će tjedna posjetiti dvije male bivše sovjetske države u središnjoj Aziji, izvijestila je u nedjelju ruska državna televizija, što je prvo putovanje ruskog čelnika u inozemstvo otkako je naredio invaziju na Ukrajinu...

Pavel Zarubin, dopisnik državne televizije Rosija1 iz Kremlja, rekao je da će Putin posjetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a zatim se na razgovorima u Moskvi sastati s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom.

Putin će se u Dušanbeu sastati s tadžikistanskim predsjednikom Imomalijem Rakhmonom, bliskim ruskim saveznikom i najdugovječnijim vladarom bivše sovjetske države.

Čitaj još:   KANGAL, Pravi džin na četiri noge...

U Ašgabatu će nazočiti samitu kaspijskih država, uključujući čelnike Azerbajdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana, rekao je Zarubin.

Posljednje poznato Putinovo putovanje izvan Rusije bio je posjet Pekingu početkom veljače. Tada su ruski lider i kineski predsjednik Xi Jinping predstavili ‘sporazum o prijateljstvu bez ograničenja’ samo nekoliko sati prije no što su nazočili ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Rusija kaže da je 24. februara poslala trupe u Ukrajinu kako bi smanjila njenu vojnu moć, spriječila da je zapad iskoristi za prijetnju Rusiji, iskorijenila nacionaliste i obranila stanovnike u istočnim regijama koji govore ruskim jezikom. Ukrajina naziva invaziju otimanjem zemlje u imperijalnom stilu…

izvor aqgencija/ HINA. hr